Δημοσιεύθη:
9.3.09 @ 3:02 π.μ.
Ετικέτες:




 

Πολυπολιτισμική Αθήνα

Οι δράστες απήγαγαν στις 2 Μαρτίου από τον Ασπρόπυργο 46χρονο ομοεθνή τους και τον κρατούσαν φυλακισμένο επί πέντε μέρες σε διαμέρισμα στη Νίκαια όπου τον βασάνιζαν με ηλεκτροσόκ κάθε μέρα και τον κακοποιούσαν με βάναυσο τρόπο προκειμένου να αναγκάσουν την οικογένειά του στο Πακιστάν να τους παραδώσει 18.000 ευρώ που ζητούσαν αρχικά για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά προχθές οι δράστες συμβιβάστηκαν να παραλάβουν 1000 ευρώ που παραδόθηκαν σε συνεργό τους στο Πακιστάν από τους συγγενείς του παθόντα και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο στη Νίκαια τον 46χρονο. Εκείνος όμως ειδοποίησε την Αστυνομία και συνελήφθησαν οι δύο από τους δράστες οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.

Στην δεύτερη περίπτωση συμμορία Πακιστανών απήγαγε προχθές στο Ίλιον 28χρονο ομοεθνή τους με το πρόσχημα ότι θα του εύρισκαν δουλειά και ζητούσαν 4.000 ευρώ από την οικογένειά του για να τον αφήσουν ελεύθερο. Συμβιβάστηκαν τελικά στα 3.000 ευρώ και ορίστηκε ραντεβού για να παραλάβουν τα λύτρα στο Περιστέρι. Εκεί όμως φίλοι του απαχθέντος συνέλαβαν έναν 18χρονο από τους δράστες και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Απο εδώ.

48 σχόλια:

Δυό εξιχνιάσεις της αστυνομίας απανωτά! Εντυπωσιάζομαι...

Φαίνεται ότι τα αδικήματα κατά αλλοδαπών είναι τα μόνα που ενδιαφέρουν! Πολυπολιτισμική και η ΕΛΑΣ!


@Γρηγόρης
Δεν νομίζω να διάβασες σωστά. Τις υποθέσεις δεν τις εξιχνίασε η αστυνομία...

Αλλά όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται... :-)


εντάξει, οι μετανάστες έχουν ένα dt 100 χρόνων ως προς τους έλληνες μετανάστες. αλλά κι οι έλληνες μετανάστες των αρχών του 20ού αι. ήταν καλά κουμάσια.


@Γιάννης
Μιλάς για τον εαυτό σου;

Γιατί η γενικοποίηση είναι άσχημο πράγμα και παραπέμπει σε καθεστώτα ανελεύθερα...


και η πατροπαράδοτη "σεβαστική" Ελλάδα....



"Σοκ στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η σύλληψη του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης της Κερατέας με την κατηγορία της ασέλγειας κατ’ εξακολούθηση σε βάρος δόκιμων μοναχών, μετά τις καταγγελίες δέκα ατόμων, μεταξύ των οποίων κι ένας ανήλικος. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το βράδυ της Δευτέρας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Κερατέας συνέλαβαν τον ηγούμενο “Νήφωνα”, κατά κόσμο Ελευθέριο Αναστασόπουλο, με τις κατηγορίες της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατ’ εξακολούθηση. Ο 68χρονος ηγούμενος θα απολογηθεί την Πέμπτη ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, όταν τέσσερα άτομα 18 έως 34 ετών κατήγγειλαν ότι το χρονικό διάστημα από το 1988 ως και το 2007, οπότε και είχαν εγκατασταθεί στο μοναστήρι ως δόκιμοι μοναχοί, ο ηγούμενος ασέλγησε σε βάρος τους αν και ήταν ανήλικοι.

Όπως κατέθεσαν στους αστυνομικούς, ο κατηγορούμενος ασελγούσε σε βάρος τους είτε στο Ηγουμενείο, είτε στα κελιά τους ασκώντας ψυχολογική βία και εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερη πνευματική σχέση εμπιστοσύνης που είχαν.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα έχει προκύψει ότι ο 68χρονος ηγούμενος όλα αυτά τα χρόνια είχε ασελγήσει σε βάρος ακόμη 10 ατόμων που διέμεναν μόνιμα ή προσωρινά στο μοναστήρι.

Από την αστυνομία ερευνάται αν ο ηγούμενος έχει ασελγήσει σε ανήλικους και σε άλλα μοναστήρια, που έχει περάσει στο παρελθόν."
Πηγή : ΑΠΕ


και η πατροπαράδοτη "σεβαστική" Ελλάδα....

Δηλαδή ούτε οι Έλληνες ―και δή παπάδες― είναι άσπιλοι; Ειλικρινά, πέφτουμε από τα σύνεφα.

Το θέμα μας όμως δεν είναι το αν εγκληματούν και οι Έλληνες, οι Πακιστανοί ή οι Βέλγοι, αλλά το γιατί να εισάγουμε **πρόσθετη** εγκληματικότητα.


...γιατί να εισάγουμε **πρόσθετη** εγκληματικότητα.

Όπως έχει λεχθεί... επειδή ήταν αποικιοκράτες οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί!

Και εμείς καρικατούρα δουλέμπορου...


Το εντυπωσιακό είναι ότι το στέκι Αλβανών μεταναστών δεν έχει εκφράσει ούτε μια λέξη αποτροπιασμού για πρόσφατα εγκλήματα των συμπατριωτών τους ή έστω συμπαθείας για τα θύματά τους. Κάντε μια βόλτα από την άθλια και μισαλλόδοξη ιστοσελίδα τους και μοιραστείτε μαζί μου την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ελπίδα ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων.


Γρηγόρη, αυτό θα σου αρέσει:

http://steki-am.blogspot.com/2008/12/18-12-1700-17.html

Σύνοψη:

Δεν πολυγουστάραμε να έρθουμε εδώ, για Ευρώπη λέγαμε, αλλά εδώ ήταν η εύκολη λύση.

Τώρα έχουμε συνηθίσει στα πέριξ, και πλέον, λόγω παλαιότητας, απαιτούμε.

Α, και αν αναρωτιέστε γιατί ήρθαμε Ελλάδα:

α) επειδή οι Ευρωπαίοι επιτέθηκαν στην Ασία (;)

και

β) επειδή οι Ελληνικές επιχειρήσεις μας παίρνουν τις δουλειές στα Βαλκάνια.


Το θέμα μας όμως δεν είναι το αν εγκληματούν και οι Έλληνες, οι Πακιστανοί ή οι Βέλγοι, αλλά το γιατί να εισάγουμε **πρόσθετη** εγκληματικότητα.

Αν το θέμα μας δεν είναι το αν εγκληματουν και οι έλληνες, τότε ο όρος πρόσθετη εγκληματικότητα δεν εκφράζει παρά την αγωνία σου να πεις κάτι, έστω και κενό περιεχομένου.
Εκτός αν προτείνεις και να μην γεννούμε γιατί 1 στα 10 παιδια -στατιστικώς- θα έχει παραβατική συμπεριφορά και θα "εισαγει" πρόσθετη εγκληματικότητα


@ γνωμοδότη

Όντως μ' αρέσει!!!

Ά και επιπροσθέτως δεν ερωτηθήκαμε όταν περάσαμε τα σύνορα! :)


Αν το θέμα μας δεν είναι το αν εγκληματουν και οι έλληνες, τότε ο όρος πρόσθετη εγκληματικότητα δεν εκφράζει παρά την αγωνία σου να πεις κάτι, έστω και κενό περιεχομένου.

Πρόσεχε, γιατί αυτό το "κενό περιεχομένου" είναι δίκοπο μαχαίρι, αν όχι τραγική προ-οικονομία.

Εκτός αν προτείνεις και να μην γεννούμε γιατί 1 στα 10 παιδια -στατιστικώς- θα έχει παραβατική συμπεριφορά και θα "εισαγει" πρόσθετη εγκληματικότητα

Δηλαδή είναι δύσκολo να κατανοηθεί ότι:

α) Όσο έχουμε ελληνικό κράτος αναπόφευκτα θα έχουμε ελληνική εγκληματικότητα.

β) δεν είναι ούτε αναπόφευκτο, ούτε επιβεβλημένο να έχουμε ΚΑΙ εισαγώμενη εγκληματικότητα.

Έλεος, δηλαδή!


ρε αδερφε, συγγνωμη για το ασχετο ποστ αλλα δεν βρισκω και αλλο τροπο να επικοινησω μαζι σου.

θυμαμαι καποτε ειχες γραψει για μια επιστολη των αγιονορειτων στον χιτλερ και επειδη καπου αλλου ετεθη το θεμα, ηθελα πολυ να διαβασω την απαντηση σου.

εχω φαει λοιπον το μπλογκ σου, δεν το βρισκω πουθενα!!!!

που στο κερατο το εχεις γραψει;


Ήταν κάτι σημειώσεις του Α.Φ σχετικά με την επιστολή.

Δεν θυμάμαι αν ήταν στο ιστολόγιο εδώ, μπορεί να τις έχω αφήσει σε σχόλιο σε κάποιο άλλο ιστολόγιο.

Πάντως τα σχετικά που αναφέρονταν μπορείς να τα βρείς και εδώ πάνω κάτω:
http://www.oodegr.com/neopaganismos/sykofanties/epis_ag_orous_xitler1.htm

Θα κοιτάξω μήπως βρω αυτό και στο οποίο αναφέρεσαι να το ανεβάσω εδώ στα σχόλια.


να σαι καλα φιλε μου, σε ευχαριστω πολυ!

θυμαμαι ομως και εδω ειχες κανει σχετικη αναφορα και με πολυ ωραιο τροπο.

εψαξα αλλα δεν το βρηκα.
αν μπορεις, κανε ενα κοπο σε παρακαλω.


Αυτό εδώ ήταν το απόσπασμα:

= = = = = = = = = =

Τρίχες κατσαρές.

Εμφανίζεις με αυτό το «εξ ιδίας πρωτοβουλίας» τους μοναχούς του Αγίου Ορους σαν ναζιστές ή θαυμαστές του Χίτλερ.

Οι Βούλγαροι του Αγίου Ορους έστειλαν αντιπροσωπεία στο Βερολίνο και ζήτησαν την διεθνοποίησι του Αγίου Ορους και την εισβολή και εγκατάστασι του Γερμανικού και Βουλγαρικού Στρατού.

Ο Βούλγαρος Βασιλιάς Μπόρις στην συνάντησι που είχε με τον Χίτλερ του ζήτησε την παράδοσι του Αγίου Ορους στους Βουλγάρους.

Το Αγιο Ορος βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή.

Οι Βούλγαροι ζητούσανε επίσης την παράδοσι όλων των ιστορικών και θρησκευτικών κειμηλίων.

Υπ αυτές τις συνθήκες έστειλαν την επιστολή. Παραδόθηκν στους Γερμανούς για να γλυτώσουνε από τους Βουλγάρους . Η βουλγαρική κατοχή θα τους εξαφάνιζε.

Πράγματι λοιπόν, η επιστολή «εξ ιδίας πρωτοβουλίας» - υποχρεωτικής πρωτοβουλίας εκ των βαρβάρων κατακτητών.

Και δεν είναι η πρώτη φορά ούτε θα είναι η τελευταία.

Α.Φ

= = = = = = = = = =


μουτσας γκρασιας σενιορ!


cacofonix,
και για εσένα μιλώ.
στα σοβαρά τώρα, αμφιβάλλεις για το πόσο καλά κουμάσια ήταν και οι έλληνες κατάδικοι, ιταλοί μαφιόζοι κά μετανάστες των αρχών του 20ού στις ηπα; ή ότι η "γενικοποίηση" (θα εννοείς τη "γενίκευση") είναι δἰκοπο μαχαίρι, που λέει κι ο βφο;


στα σοβαρά τώρα, αμφιβάλλεις για το πόσο καλά κουμάσια ήταν και οι έλληνες κατάδικοι, ιταλοί μαφιόζοι κά μετανάστες των αρχών του 20ού στις ηπα;

Οι μετανάστες "των αρχών του 20ου αιώνα" στις ηπα πήγαν σε ένα μέρος όπου αποδέχθηκαν τις αρχές του και την όποια κουλτούρα του ―σήμερα είναι αμερικανάκια ολκής. Πήγαν επίσης ―επί το συντριπτικό πλείστον― νομίμως, περνώντας από τη νήσο Έλις. Αν ποσοστό τους έγινε ακολούθως μαφιόζοι και κατάδικοι με γειά τους με χαρά τους.


δεν έγιναν μαφιόζοι και ποινικοί αφού μπήκαν στις ηπα. ήταν συμφωνία, ημιεπίσημη, άτυπη, μεταξύ κυβερνησεων ιταλικών κ ελληνικών αφενος και των ποινικών, να ξαποστέλλονται στις ηπα οι διάφοροι εγκληματίες, για να ξεμπερδεύουν μ'αυτους.


@Γιάννης
οδηγείσαι στον πάτο ενός πηγαδιού.

Αφού θεωρείς τη μάζα των Ελλήνων που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ εγκληματίες, εγώ να σου θυμίσω ότι και ο Στάλιν με την ίδια ακριβώς δικαιολογία τους εκτόπισε, και πολλοί από αυτούς βρήκαν το θάνατο...

Είναι ντροπή η αρχική ανοησία να οδηγεί σε χοντροκομμένες ρατσιστικές επιθέσεις.

Οι Έλληνες των ΗΠΑ ουδέποτε διακρίθηκαν για τις εγκληματικές του ενέργειες, άσχετα αν βρέθηκαν στοχοποιημένοι από το σύνολο της αμερικάνικης κοινωνίας. Για αυτό και η αποδοχή που πήραν όταν προσαρμόσθηκαν ελάχιστα στα ζητούμενα της εκεί κοινωνίας...

Υπάρχει επίσης τεράστια διαφορά μεταξύ της γενίκευσης (δεν εμπεριέχει δόλο) και γενικοποίησης (εμπεριέχει μόνο δόλο).


Cacofonix,
δεν είπα ότι όλοι οι έλληνες μετανάστες ήταν εγκληματίες. είπα ότι ήταν κι αυτοί, όπως οι εδώ μετανάστες.
ώστε "Οι Έλληνες των ΗΠΑ ουδέποτε διακρίθηκαν για τις εγκληματικές του ενέργειες, άσχετα αν βρέθηκαν στοχοποιημένοι από το σύνολο της αμερικάνικης κοινωνίας."

http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980328.htm και

απ' όπου: "Δημοσιεύουμε ένα δεύτερο πίνακα για την εγκληματικότητα στις ΗΠΑ την ίδια περίοδο. Η πρώτη στήλη κατατάσσει, με βάση τις "επιδόσεις", τους εγκληματίες που συνελήφθησαν από την αστυνομία ή προσάχθηκαν στα δικαστήρια, ανά 10.000 κατοίκους της ίδιας κατηγορίας πληθυσμού, σε 31 πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 στις ΗΠΑ (1929-30). Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει (κατά σειρά εγκληματικότητας) τους άνδρες άνω των 20 ετών, ανά 100.000 άνδρες της ίδιας ηλικίας που κατηγορήθηκαν για έγκλημα στο Σικάγο (1925 -1929). Στο σύνολο των 31 πόλεων η πρωτοκαθεδρία ανήκει και πάλι στους συμπατριώτες μας μετανάστες. Στο Σικάγο δυστυχώς είμαστε δεύτεροι, μετά τους Ιταλούς."

αν αμφισβητείς τον ιό, να αντιπαραθέσεις άλλα στοιχεία που δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. ακούς εκεί, "ουδέποτε διακρίθηκαν". σιγά ρε μεγάλε σταλινοφάγε. κόψε κάτι


Ο πίνακας του Ιού είναι καταρχήν στατιστικά άχρηστος. Αναφέρει απόλυτα νούμερα και όχι "normalized" με βάση τον αριθμό των μεταναστών της κάθε κοινότητας σε κάθε πόλη. (Αν οι Έλληνες ήταν διπλάσιοι των Ιταλών π.χ. στη Βοστώνη εκείνη την περίοδο λογικό να είναι πρώτη στην εγκληματικότητα. Χωρίς ανάλυση πληθυσμού δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα).

Αλλά και αυτό να παραβλέψουμε, ο πίνακας αυτός δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει το επιχείρημα μας: οι μετανάστες προκαλούν μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας! Όπως οι Έλληνες στις ΗΠΑ τότε, έτσι και εδώ άλλοι τώρα. Αυτό, κουτοπόνηρα, το αποκρύβουν.

Και ακόμα περισσότερο: γιατί οι έλληνες στις ΗΠΑ είχαν μπεί ως νόμιμοι μετανάστες.

Και ακόμα περισσότερο: γιατί μια κοινωνία με ακμάζουσα βιομηχανία και οικονομία, όπως η Αμερική της εποχής, είχε ανάγκη περισσότερους μετανάστες και προσφέρε περισσότερες ευκαιρίες στους κάθε λογής μετανάστες για προσωπική προκοπή ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγουν στο έγκλημα. Σε αντίθεση με την Ελλάδα.


Δεν υπάρχει οικογένεια της ορεινής τουλάχιστον Πελοποννήσου χωρίς 2-3 μετανάστες στην Αμερική στις αρχές του αιώνα.

Παραβατικοί; Το αντίθετο! Μόνο κάτι μαλάκες σαν τους Ιούς (πληρωμένοι πεμπτοφαλλαγγίτες) θα μπορούσαν να ισχυρισθούν τα παρόμοια.

Από τους πλέον νοικοκυράιους και καθόλου εγκληματίες προς εξαγωγή... Άλλωστε οι περισσότεροι έφυγαν σε ηλικίες 12-16 ετών αδιάφορα αν δήλωναν στο Ellis 19 και πάνω...

Παραβατικότητα την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, ήταν και το να πίνεις... Παραβατικότητα ήταν και τα εγκλήματα τιμής.

Η Αστόρια ή το Μπρούκλιν ποτέ δεν απετέλεσαν γκέτο (το ελληνικό τμήμα) με την έννοια του αβάτου.

Η ανοησία να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο ότι οι φυλακισμένοι της Αλβανίας που εισέρρευσαν στην Ελλάδα είναι ένα και το αυτό με τους δικούς μας, ξεπερνά κάθε όριο καλόπιστης κουβέντας...

Δεν καταλαβαίνουν όμως τα καλόπαιδα, ότι με την παράθεση ανοησιών τελικά δεν εξυπηρετούν τους μετανάστες. Αντίθετα έχουν καταφέρει να περιμένουμε και την καύση των χλωρών μαζί με τα ξερά. Προβλέπω απίστευτες καταστάσεις πολύ μα πάρα πού σύντομα. Το παιγνίδι του "ξεσηκώματος" και της δικαιολόγησης κάθε παραβατικότητας από τα "δίκτυα" κλπ. θα οδηγήσει αρχικά σε ανοησίες τύπου "πλιάτσικο" και διεκδικήσεις χωρίς δυνατότητα εκπλήρωσης και κατόπιν σε πονγκρόμ και ΑΠΟΛΥΤΗ ΓΚΕΤΟΠΟΙΗΣΗ!

Η ταξική πάλη δεν κατασκευάζεται με το ζόρι δι' αντιπροσώπων και από τον καναπέ παιδιά των Β. Προαστείων... Μόνο ο Τσίπρας και ο Αλαβάνος θα μπορούσαν να φανταστούν κάτι τέτοιο.


Γνωμοδότη,
δεν με ενδιαφέρει αν "Αναφέρει απόλυτα νούμερα και όχι "normalized" με βάση τον αριθμό των μεταναστών της κάθε κοινότητας σε κάθε πόλη."

μπορεί να είναι έτσι, μπορεί και όχι. παρέθεσα το δεσμό, γιατί ο κακοφωνίξ ισχυρίστηκε ότι οι έλληνες μετανάστες ουδέποτε διακρίθηκαν για τις εγκληματικές ενέργειές τους στην αμερική. αυτό είναι εσφαλμένο εντελώς, ανεξάρτητα από το αν είναι πρώτοι, όπως δείχνει η μελέτη ή δεύτεροι ή τέταρτοι. επομένως η κριτική στην άποψή μου πρέπει να εστιαστεί στην αναίρεση της άποψης (μου) ότι οι έλληνες διακρίθηκαν για τις εγκληματικές ενέργειές τους στις αρχές του 20ού αι.

δεν βλέπω γιατί ο πίνακας ενισχύει το επιχείρημά σας. βλέπω ότι όπως οι έλληνες μετανάστες με τον καιρό προσαρμόστηκαν και τελικά έγιναν αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας των ηπα, έτσι μπορεί να συμβεί και με τους μετανάστες στην ελλάδα.

οι έλληνες μετανάστες μπήκαν νόμιμα στις ηπα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούσαν να μπουν παράνομα. οι μεξικανοί μετανάστες μπαίνουν ακριβώς όπως και οι μετανάστες στην ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει ωκεανός να χωρίζει τις ηπα από το μεξικό. αν η ελλάδα συνόρευε με τις ηπα, θα έβλεπες τους τοτεινούς έλληνες μετανάστες στη θέση των σημερινών αλβανών και βουλγάρων μεταναστών.

όσο για το ότι οι ηπα χρειάζονταν τους μετανάστες ενώ η ελλάδα όχι, και μόνη η θέα των μεταναστών που δουλεύουν σε δουλειές που οι έλληνες δεν καταδέχονται να δουλέψουν - όχι μόνο αφότου ήρθαν οι μετανάστες, αλλά και πιο πριν - ως καλλιεργητές, ως καθαρίστριες, ως νταντάδες γέρων, καθότι αυτοί - οι έλληνες - έχουν πτυχίο (όχι σαν τα ψευτοπτυχία των εκ της πρώην εσσδ νυν καθαριστριών ψευδοεπιστημονισσών και ψευδοεπιστημόνων, σωστά; )

το αν στην ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από όσους είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί μετανάστες, είναι ένα σοβαρό θέμα. άλλο αυτό και άλλο να χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες οι μετανάστες.


Γρηγόρη, αντιπαρέρχομαι τα διάφορα αντινεοταξ φαιδρά και συμφωνώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν γκέτο. αλλά αυτό γίνεται με την κοινωνική και οικονομική ένταξη των ανθρώπων. με ίδιους μισθούς. με ίδια εργατικά δικαιώματα. και φυσικά με πάταξη των φαινομένων που περιγράφονται στην ανάρτηση.
κανείς δεν έρχεται μετανάστης επειδή περνάει καλά στον τόπο του. όσοι δε θέλετε να πυροβολήσετε τους μετανάστες ώστε να πάψουν να μολύνουν το ελληνικό έδαφος είστε υποχρεωμένοι να βρείτε άλλο τρόπο συμβίωσης και εξαφάνισης του φαινομένου της μετανάστευσης. κι αυτός - όσον αφορά τη συμβίωση τουλάχιστον - δεν είναι να τους αποκαλείτε εγκληματίες.


Υπό:
Ανώνυμος είπε...
Εγγράφη:
18 Μαρτίου, 2009 11:08  

Συμφωνώ με τον Γιάννη.

Κατανοώ την ανάγκη να ειπωθεί το αυτονόητο, ότι και οι μετανάστες εγκληματούν, δεν είναι οι παναγίες που εννοεί ένας ορισμένος αριστερός λόγος και ότι χρειάζεται μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική...

... αλλά από εδώ μέχρι του να ταυτίζεται η μετανάσταση με την εισαγωγή "πρόσθετης εγκληματικότητας", να απενοχοποιούνται μαζικά οι Έλληνες και να ενοχοποιούνται μαζικά οι μετανάστες, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση!

"Πρόσθετη εγκληματικότητα"; Ξεχνάμε τόσο εύκολα τα "πρόσθετα" φτηνά και χωρίς πολιτικά δικαιώματα εργατικά χέρια; Ή μήπως τα εγκλήματα των μεταναστών είναι αναλογικά περισσότερα από τα ευεργετήματα που πρόσφεραν και προσφέρουν δουλεύοντας για χρόνια (στην αρχή για ένα ξεροκόματο κυριολεκτικά!) στα χωράφια, στην οικοδομή και στο ξεσκάτισμα γέρων παρατημένων από τα ελληνόπουλα παιδιά τους;

Τη στιγμή που χρειάζεται σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ενσωμάτωσης, καθόμαστε και αναλωνόμαστε σε εθνοφυλετικά παραληρήματα;


Γνωμοδότη,
δεν με ενδιαφέρει αν "Αναφέρει απόλυτα νούμερα και όχι "normalized" με βάση τον αριθμό των μεταναστών της κάθε κοινότητας σε κάθε πόλη."


Ενδιαφέρει όμως εμένα, γιατί έτσι μόνο έχει σημασία ως μέτρο σύγκρισης --αλλέως στατιστικώς δεν λέγει τίποτα.

δεν βλέπω γιατί ο πίνακας ενισχύει το επιχείρημά σας. βλέπω ότι όπως οι έλληνες μετανάστες με τον καιρό προσαρμόστηκαν και τελικά έγιναν αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας των ηπα, έτσι μπορεί να συμβεί και με τους μετανάστες στην ελλάδα.

Δεν βλέπεις όμως ότι ήδη παράθεσα δυο διαφορές τις τότε εποχής και Αμερικής με την τώρα -ισχυρότερη βιομηχανία και οικονομική ανάπτυξη θέσεων εργασίας π.χ. και όχι χρέος και ανεργία όπως στην Ελλάδα.

Δεν βλέπεις επίσης την τρίτη διαφορά ότι η Αμερική ως κράτος έχει χτιστεί εξαρχής πάνω στην μετανάστευση ετεροκλητων πλυθησμών ενώ η Ελλάδα όχι.

Δεν βλέπεις τρίτο ότι η Αμερική που κτίστηκε πάνω στην μετανάστευση προχώρησε, αναπτύχθηκε και δημιούργησε πλούτο και θέσεις εργασίας ενσωμάτωσης των μεταναστών χάρη στην α) εξολόθρευση του ντόπιου πληθυσμού, β) εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική και γ) εκμετάλλευση του υπολοίπου κόσμου για πρώτες ύλες --όλα μηχανές φοβερής ανάπτυξης και ευημερίας για τους κατοίκους της, αλλά με τι κόστος για τους άλλους...

οι έλληνες μετανάστες μπήκαν νόμιμα στις ηπα για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορούσαν να μπουν παράνομα. οι μεξικανοί μετανάστες μπαίνουν ακριβώς όπως και οι μετανάστες στην ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει ωκεανός να χωρίζει τις ηπα από το μεξικό.

Και συναντούν τις ίδιες ακριβώς ενστάσεις με αυτές που παραθέτω.

όσο για το ότι οι ηπα χρειάζονταν τους μετανάστες ενώ η ελλάδα όχι, και μόνη η θέα των μεταναστών που δουλεύουν σε δουλειές που οι έλληνες δεν καταδέχονται να δουλέψουν - όχι μόνο αφότου ήρθαν οι μετανάστες, αλλά και πιο πριν - ως καλλιεργητές, ως καθαρίστριες, ως νταντάδες γέρων, καθότι αυτοί - οι έλληνες - έχουν πτυχίο (όχι σαν τα ψευτοπτυχία των εκ της πρώην εσσδ νυν καθαριστριών ψευδοεπιστημονισσών και ψευδοεπιστημόνων, σωστά; )

Τα περί δουλειών που "δεν καταδέχονται οι έλληνες" είναι ιδεολογήματα ανθρώπων που δεν ξέρουν έλληνες που κάνουν και τέτοιες και πολύ βαρύτερες δουλειές και που δεν βρίσκουν εργασία --γιατί τα αφεντικά προτιμάνε προφανώς τα πιο φθηνά χέρια ξένων εργατών.

Στην Ελλάδα π.χ. το σωματείο των οικοδόμων ήταν από τα πλέον ισχυρά --και είχε δεκάδες χιλιάδες μέλη (ήταν και "δυνάμεις κρούσης" του ΚΚΕ). Πάει αυτό. Οι έλληνες στη ναυτιλία --έχουν πέσει γύρω στο 10% του αριθμού που ήτανε κλπ.

το αν στην ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι από όσους είναι δυνατό να γίνουν δεκτοί μετανάστες, είναι ένα σοβαρό θέμα. άλλο αυτό και άλλο να χαρακτηρίζονται ως εγκληματίες οι μετανάστες.

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε δει έξαρση βαρέων εγκλημάτων και αλλαγή ποιοτική (χρήση όπλων, δολοφονίες για λίγα χρήματα) κλπ της συνηθισμένης εγκληματικότητας. Η οποία σχετίζεται ακριβώς με τους μετανάστες.

Όχι επειδή είναι ξένοι-μετανάστες, αλλά επειδή συγκεντρώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Οικονομικά και κοινωνικά δεν είναι τα αίτια της εγκληματικότητας; Είναι προφανές ότι άνθρωποι που έρχονται εδώ χωρίς μέσα, χωρίς εγκαταστημένη οικογένεια, χωρίς δουλειά συγκεκριμένη να τους περιμένει, χωρίς την γλώσσα, ενδεχομένως λαθραία κλπ θα καταφύγουν πιο εύκολα στο έγκλημα.


Συμφωνώ με τον Γιάννη.

Κακώς ;-)

... αλλά από εδώ μέχρι του να ταυτίζεται η μετανάσταση με την εισαγωγή "πρόσθετης εγκληματικότητας", να απενοχοποιούνται μαζικά οι Έλληνες και να ενοχοποιούνται μαζικά οι μετανάστες, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη απόσταση!

Νομίζω ότι είναι αριθμητικώς προφανές ότι η μετανάστευση αποτελεί εισαγωγή πρόσθετης εγκληματικότητας.

Αν υποθέσουμε 10 εκατομμύρια έλληνες και 1 εκατομμύριο μετανάστες. Έστω το 10% των ελλήνων είναι εγκληματίες (1,000,000), όπως και το 10% των μεταναστών (100,000). Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 100,000 πρόσθετους εγκληματίες σε σύνολο 1,100,000, ήτοι 9% αύξηση της εγκληματικότητας περίπου. Αυτό θα το έλεγα «πρόσθετη εγκληματικότητα».

Όλα αυτά με τελείως στοιχειώδη και αφελή υπολογισμό. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για ίδια ποσοστά, ούτε για ίδιου τύπου εγκληματικότητα. Και όχι για λόγους τάχα μου φυλετικούς αλλά για καθαρά κοινωνιολογικούς: οι μετανάστες έρχονται χωρίς ειδική πολιτική εισόδου, σε μεγάλους αριθμούς, χωρίς χαρτιά οι περισσότεροι, χωρίς χρήματα και περιουσία εδώ, ανειδίκευτοι κλπ. Είναι προφανές ότι πιο εύκολα οδηγούνται σε παράνομες πράξεις από ότι ένας ντόπιος. Οι σχετικές μελέτες δε κάνουν λόγο για ποιοτική αλλαγή στο είδος της παρανομίας: σκληρότερα εγκλήματα, ένοπλες ληστείες με θύματα για μικροποσά, κλπ.

"Πρόσθετη εγκληματικότητα"; Ξεχνάμε τόσο εύκολα τα "πρόσθετα" φτηνά και χωρίς πολιτικά δικαιώματα εργατικά χέρια;

Όχι, δεν τα ξεχνάμε. Αλλά, αν μιλάμε «αριστερά», ούτε την πρώτη επιθυμούμε, ούτε τα δεύτερα.

Ή μήπως τα εγκλήματα των μεταναστών είναι αναλογικά περισσότερα από τα ευεργετήματα που πρόσφεραν και προσφέρουν δουλεύοντας για χρόνια (στην αρχή για ένα ξεροκόματο κυριολεκτικά!) στα χωράφια, στην οικοδομή και στο ξεσκάτισμα γέρων παρατημένων από τα ελληνόπουλα παιδιά τους;

Ποιόν ακριβώς ευεργετεί η παράνομη, φθηνή εργασία «στα χωράφια, στην οικοδομή και στο ξεσκάτισμα»; Γιατί αυτό που κάνει –πέραν της εκμετάλλευσης των μεταναστών-- είναι να απαξιώνει τομείς της εργασίας και να συμπιέζει τους μισθούς. Και αυτό δεν είναι ούτε περίεργο, ούτε δεξιό. Ο Μαρξ τα γράφει, και τα παραθέτω στο επόμενο σχόλιο.

Τη στιγμή που χρειάζεται σοβαρή μεταναστευτική πολιτική ενσωμάτωσης, καθόμαστε και αναλωνόμαστε σε εθνοφυλετικά παραληρήματα;

Το «εθνοφυλετικό παραλήρημα» που κολλάει; Υπονόησε κανείς εδώ ότι φταίει η εθνοφυλεκτική σύσταση των μεταναστών;


Παραθέτω αποσπάσματα από ένα κειμενο που είχα γράψει, θα το παρουσιάσω όλο εδώ κάποια στιγμή:

Αλλά τα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα της εισροής των μεταναστών εξαφανίζονται με ταχυδακτυλουργικά τρικ. Επί παραδείγματι οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την καθιερωμένη —υποτιθέμενα αριστερή!— εξήγηση, ο έλληνας κερδίζει αφού οι μετανάστες συνέβαλλαν τα μάλλα στο «ελληνικό θαύμα», την «άνοδο της ελληνικής οικονομίας». Όπως το θέτει η Εθνική Τράπεζα σε μελέτη της: «Οι εισροές 1 εκατομμυρίου μεταναστών από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης βελτίωσαν την ελαστικότητα της εγχώριας αγοράς εργασίας και συνεπώς το δυνητικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, και υποστήριξαν – μέσω της προοδευτικής ενσωμάτωσής τους στην ελληνική οικονομία – την εγχώρια ζήτηση και το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Καταρχήν το προφανές: δεν υπήρξε «ελληνικό θαύμα» με την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης. Υπήρξε μια λογιστική τακτοποίηση και ένας εκσυγχρονισμός της ίδιας παρασιτικής και αυτοανακυκλώμενης οικονομίας μέσω «αναπτυξιακών πακέτων». Πραγματικό «Οικονομικό Θαύμα» χωρίς εργοστάσια, χωρίς παραγωγή, χωρίς εξαγωγές και χωρίς επενδύσεις δεν υπάρχει. Στοιχειώδες, αγαπητέ Ουώτσον. Το μόνο που υπήρξε πραγματικά «θαυμαστό» ήταν τα υπερκέρδη ορισμένων επιχειρηματικών ομίλων, κατασκευαστικών και τραπεζών. Αλλά αυτά δεν τα μοιράστηκε φυσικά ο ελληνικός λαός —ούτε ως παραγωγικές επενδύσεις, ούτε ως νέες θέσεις εργασίας, ούτε καν ως ρέον χρήμα στην αγορά. Την πραγματικότητα άλλωστε του δήθεν «θαύματος» την βιώνουμε σήμερα, με τον μαρασμό και την γενικευμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Εδώ η «προοδευτική» ανάλυση ταυτίζει εν ολίγοις τον μικροαστό που έδωσε π.χ δυο τρία μαύρα μεροκάματα σε κάποιον μετανάσταση για να του βάψει το σπίτι με τις μεγαλοκατασκευαστικές που έστησαν το φαγοπότι των ολυμπιακών έργων στην πλάτη των μεταναστών εργατών. Η συγκεκριμένη ανάλυση της πραγματικότητας τους διαψεύδει —για παράδειγμα σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλεξάνδρου Σαρρή και του κ. Σταύρου Ζωγραφάκη σχετικά με την επίπτωση της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία, τα φτωχά νοικοκυρία με επικεφαλής ανειδίκευτο εργάτη πλήττονται περισσότερο από την παράνομη μετανάστευση, ενώ ταυτοχρόνως τα πλούσια νοικοκυριά γίνονται πλουσιότερα. [Sarris A. and Zografakis S. (1999), “A computable general equilibrium assessment of the impact of illegal immigration on the Greek economy”, Journal of Population Economics, no. 12, pp. 155-182.] Είναι επομένως τα φτωχότερα στρώματα τα οποία ιδίως πλήττονται από την εισροή των μεταναστών, τα ίδια αυτά στρώματα που λοιδορούνται ως «καθυστερημένα» και «ξενόφοβα» από υψηλόμισθους (ή απλά ηλίθιους) οργανικούς διανοούμενους.

Αλλά και το φαινόμενο της μαύρης και υποτιμημένης εργασίας των μεταναστών εξηγείται συχνά με βάση «ρατσιστικά φαινόμενα», από μια «προοδευτική» σκέψη η οποία θα έκανε τα πάντα ώστε να αποφύγει να μιλήσει για καπιταλισμό. Γιατί βέβαια, η εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών είναι απλά η φυσική λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας —και αιτία της δεν είναι φυσικά ο «ρατσισμός» της ελληνικής άρχουσας τάξης αλλά η καπιταλιστική της φύση. Μετά χαράς άλλωστε θα επέκτειναν τις ίδιες εργασιακές συνθήκες στους έλληνες εργάτες, και αν δεν το κάνουν είναι απλά επειδή δυσκολεύονται από την σχετική νομοθεσία —εμπόδιο που δεν υπάρχει στην μαύρη, χωρίς συνδικαλισμό και συχνά χωρίς χαρτιά, εργασία των μεταναστών.

Άλλη «προοδευτική» σοφία, εξαφανίζει το φαινόμενο της μειώσεως των θέσεων εργασίας από την εισροή μεταναστών, αφού αυτοί τάχα «κάνουν τις δουλειές που αποφεύγουν οι έλληνες». Όμως, σε συνθήκες γενικευμένης ανεργίας, ποιές ακριβώς είναι οι δουλειές που αποφεύγουν οι έλληνες, όταν ανέχονται πλέον άθλιες συνθήκες εργασίας (μισθοί ακόμα και κάτω των 700 ευρώ, υπαλληλική σχέση εργασίας με «μπλοκάκι», ελαστικότητα, δεκάωρα και δωδεκάωρα, απλήρωτες υπερωρίες, πληρωμή με μεταχρονολογημένες επιταγές, κλπ), και μάλιστα μακριά από το αντικείμενο της ειδίκευσής τους, προκειμένου να επιβιώσουν; Η πραγματικότητα είναι ότι πληθώρα εργασιών που παραδοσιακά απασχολούσαν έλληνες έχουν περάσει στα χέρια μεταναστών —από την βιοτεχνία και τις τουριστικές υπηρεσίες εως την ναυτιλία και την οικοδομή. Και αν υπήρχε έλλειψη χεριών σε τομείς όπως οι γεωργία και η κτηνοτροφία αυτών δεν οφείλεται στην απαξίωση των ελλήνων γι’ αυτές τις εργασίες, αλλά στην υποβάθμιση και εγκατάλειψη της επαρχίας μέσω των κρατικών επιλογών, που τους οδήγησε στην αναζήτηση εργασίας στα αστικά κέντρα.

Γνωρίζουμε π.χ. ότι ένα από τα πιο ισχυρά εργατικά κινήματα ήταν αυτό των οικοδόμων —το βαρύ πυροβολικό των διαδηλώσεων της μεταπολίτευσης. Από 200.000 οικοδόμους την δεκαετία του εβδομήντα φθάσαμε στην σχεδόν μονωπόληση του χώρου από μετανάστες εργάτες. Αντίστοιχη υπήρξε η περίπτωση της ναυτιλίας, όπου οι μετανάστες —Πολωνοί, Αλβανοί, Ρώσοι, Αφρικανοί, κλπ— έχουν αντικαταστήσει σχέδον πλήρως τα ελληνικά κατώτερα πληρώματα (τα οποία μειώθηκαν από 90.000 στις 10.000 μέσα σε μια δεκαπενταετία). Φυσικά, οι θέσεις εργασίας των αριστερόζ πανεπιστημιακών και στελεχών δεν κινδυνεύουν, ούτε βέβαια αυτές των προοδευτικών επιφυλλιδογράφων —εκτός αν γενικευτεί η περίπτωση του κ. Καπλανί. Εύκολα λοιπόν απαξιώνουν τις σχετικές διαμαρτυρίες ως αστήριχτες.

Για το ότι δεν είναι δυνατή η αθρόα εισροή μεταναστών στα πλαίσια του «όλοι οι καλοί χωράνε», για το ότι δηλαδή κάθε χώρα μπορεί να σηκώσει περιορισμένο αριθμό μεταναστών υπάρχει ένα προφανές επιχείρημα: οι μετανάστες έφυγαν από την χώρα τους ακριβώς ως υπεράριθμοι, επειδή δηλαδή η οικονομία της δεν μπορούσε να τους αντέξει. Καθώς, λοιπόν, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η ελεύθερη είσοδος όλων των μεταναστών που το επιθυμούν, κάθε λόγος υπερ της μετανάστευσης συντηρεί στην πραγματικότητα την παρούσα κατάσταση, ενός μέγα πλήθους που θα εισέρχεται λαθραία, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες παραμονής και χωρίς διαπραγματευτικά χαρτιά, το οποίο αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή φθηνής εργασίας.

Η νομιμοποίηση των μεταναστών, καθώς αυξάνει το κόστος της εργασίας για το κεφάλαιο και ελαχιστοποιεί κάθε εκμεταλλευτικό πλεονέκτημα της χρησιμοποίησης ξένων εργατών, αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι προφανές όμως ότι μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν συνδυαστεί με τον διακοπή της μεταναστευτικής εισροής. Αλλιώς, ακόμα και αυτό το εκ πρώτης όψεως ανθρωπιστικό μέτρο, δεν παύει να λειτουργεί υπερ του κεφαλαίου: ναι, μεν, το κόστος της εργασίας των μεταναστών ανεβαίνει, λόγω κατώτατου ημερομισθίου, ασφαλιστικών παροχών κλπ, αλλά ταυτόχρονα η συνολική προσφορά εργασίας αυξάνεται πληθωριστικά σε έναν φαύλο κύκλο εισροής-νομιμοποίησης.

Το φαινόμενο της υποτίμησης της εργασίας από την εισροή μεταναστών εργατών δεν αποτελεί άλλωστε ακροδεξία κινδυνολογία. Το περιγράφει ήδη με σαφήνεια ο Μαρξ στο Κεφάλαιο: «Στην ολότητα τους, οι γενικές διακυμάνσεις των μισθών καθορίζονται αποκλειστικά από την αύξομείωση του αποθέματος διαθέσιμων εργατών» καταλήγοντας ότι «το σχετικό πληθυσμιακό-πλεόνασμα είναι επομένως ο άξονας στον οποίο στηρίζεται ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας» (Το Κεφάλαιο, τόμος πρώτος). Πρόκειται για την μαρξιστική έννοια της «εφεδρείας εργατικού δυναμικού». Ο Μαρξ εξάλλου θα γράψει ότι η μαζική μετανάστευση των ιρλανδών εργατών στην Αγγλία «χαμηλώνει τους μισθούς και την υλική και ηθική θέση της Αγγλικής εργατικής τάξης» [επιστολή προς τον Σ. Μέγιερκαι τον A. Βότ ( S. Meyer & A. Vogt) της 9ης Απριλίου 1870) ενώ αλλού θα είναι ακόμα πιο συγκεκριμένος: «Σκοπός της εισαγωγής ξένων εργατών από τους εργοδότες είναι η διαιώνιση της σκλαβιάς» (από το άρθρο "Μια Προειδοποίηση", γραμμένο το 1865).

(...)

Πέρα από την οικονομική και ταξική, υπάρχει επίσης η κοινωνική και η πολιτισμική διάσταση του ζητήματος. Η μετανάστευση, σε συνθήκες καπιταλισμού, οδηγεί στην διάλυση των αστικών κέντρων με την αύξηση της εγκληματικότητας και την δημιουργία περιχαρακωμένων γκέτο —που αλλού θα στεγαστούν μαζικά άνθρωποι χωρίς χαρτιά, οι οποίοι λαθροβιώνουν ανάμεσα στην μαύρη εργασία και την ανεργία; Η ίδια η προοδευτική διανόηση που προ δεκαπενταετίας χειροκροτούσε ταινίες όπως το «Μίσος» κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στην δημιουργία αντιστοίχων φαινομένων στη χώρα μας. Αλλά και στην ίδια την Γαλλία, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί πολύ από το αδιέξοδο που περιέγραφε εκείνη η ταινία: από τα πέντε εκατομμύρια μουσουλμανικής καταγωγής γάλλους πολίτες τα πενήντα περίπου τοις εκατό είναι άνεργοι ή, όπως περιγράφει ο Βασίλης Στοϊλόπουλος «εργαζόμενοι κάτω από τις χειρότερες συνθήκες, ζουν στο περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας, στα γκέτο, με μια καθημερινότητα βουτηγμένη στα ναρκωτικά, την μικρό-εγκληματικότητα την ένδεια και την εξαθλίωση», ενώ «οι αμείλικτες διαδικασίες του αποκλεισμού, συνδυασμένες με την αστυνομική βιαιότητα που εισέπρατταν στην καθημερινότητά τους, γέννησαν το μίσος, την εκδίκηση, τον πόλεμο ενάντια σε όποιον παράγει, αναπαράγει και στηρίζει αυτήν την μίζερη, δίχως μέλλον ζωή, καθώς και στα σύμβολα της κατανάλωσης. Έτσι φέτος στη Γαλλία κάηκαν πάνω από 30 χιλιάδες αυτοκίνητα και στην διάρκεια των εξεγέρσεων πάνω από 200 κάθε νύχτα και την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, σχεδόν 1400 σε μία νύχτα». Αυτά για όσους φαντάζονται πολυπολιτισμικές ντίσνευλαντ. Εξάλλου, ο Γκυ Ντεμπόρ προειδοποιούσε ήδη από το 1985:

<<< "Πιπιλάμε σαν καραμέλα, χρησιμοποιώντας μια καθαρά διαφημιστική γλώσσα, τα περί άνθισης της "πολιτισμικής διαφορετικότητας". Ποιός πολιτισμός; Δεν έχει σωθεί στάλα. Ούτε χριστιανικός, ούτε μουσουλμανικός, ούτε σοσιαλιστικός, ούτε επιστημονικός. Ας μη μιλάμε λοιπόν για κάτι πεθαμένο. Αν εξετάσουμε, έστω και στιγμιαία, τα στοιχεία και την πραγματικότητα βλέπουμε πως δεν έχει απομείνει τίποτα πέρα από την παγκόσμια-θεαματική (Αμερικάνικη) κατάρρευση κάθε κουλτούρας και πολιτισμού. (…)

H Γαλλία έχει τα προβλήματα της Αμερικής χωρίς την δύναμη της. Κανείς δεν εγγυάται πως το Αμερικάνικο "χωνευτήρι" (melting pot) εθνικοτήτων θα συνεχίσει να λειτουργεί για πολύ ακόμα (παράδειγμα οι "Τσικάνος", οι οποίοι ομιλούν διαφορετική γλώσσα). Είναι όμως ξεκάθαρο πως δεν εδώ μπορεί να λειτουγήσει ούτε προς στιγμή. Ο λόγος είναι πως οι Η.Π.Α αποτελούν τη βιομηχανία του σύγχρονου τρόπου ζωής, την καρδιά του θεάματος που σπρώχνει το αίμα του ως την Μόσχα και το Πεκίνο, και αυτό το θέαμα δεν μπορεί να δώσει την παραμικρή αυτονομία στους κατά τόπους υπερ-εργολάβους του. (Αν γίνει κατανοητό, το παραπάνω γεγονός καταδεικνύει μια πολύ σοβαρότερη μορφή υποδούλωσης από εκείνη την οποία καταγγέλουν οι συνηθισμένοι κριτικοί του "ιμπεριαλισμού").

(…) Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ενός απάρτχάιντ; Ναι! Μάλιστα δεν υπάρχει απλά κίνδυνος, έχει ήδη μοιραία δημιουργηθεί (με την έννοια του γκέτο, τον φυλετικών συγκρούσεων, και —δεν θα αργήσουν— των λουτρών αίματος). Μια κοινωνία σε πλήρη αποσύνθεση είναι προφανώς πολύ λιγότερο ικανή να δεχθει ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών χωρίς ανυπόφορο άγχος από ότι μια συνεκτική και ευημερούσα κοινωνία". >>>

Για τους αριστερόζ επιπέδου «Κοινωνικό Φόρουμ» τα νεοδημιουργημένα γκέτο αποτελούν εστίες πολιτισμικότητας που δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στην πεζή Αθήνα —βλέπουμε πράγματι αφιερώματα και άρθρα σε περιοδικά και ένθετα εφημερίδων από αυτή την οπτική γωνία, ενώ σε ό,τι αφορά την εγκληματικότητα των μεταναστών, ο προοδευτικός δημόσιος λόγος δεν βλέπει παρά την «ξενοφοβία» και τους «παράλογους φόβους» του Έλληνα.

Έτσι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν άνοδο της εγκληματικότητας στα αστικά κέντρα και υπερπολλαπλάσια ποσοστιαία συμμετοχή των αλλοδαπών σε αυτή, παραμερίζονται. Με ένα δακτυλουργικό τρυκ εξαφανίζουν την αυξημένη εγκληματικότητα των αλλοδαπών παίρνωντας ως βάση το συνολικό δείκτη της εγκληματικότητας ο οποίος δείχνει ότι οι έλληνες παραβατούν σε μεγαλύτερο ποσοστό —προμετρώντας όμως αδικήματα όπως τροχαία ατυχήματα, φορολογικές παραβάσεις, έκδοση ακάλυπτων επιταγών, κλπ.

Αν, αντίθετα, επικεντρωθούμε στην τέλεση σοβαρών εγκλημάτων κατά της ζωής, της περιουσίας και της σωματικής ακεραιότητας, βλέπουμε ότι σύμφωνα π.χ. με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2005, σε ποσοστό περίπου 10% αλλοδαπών στο σύνολο του πληθυσμού, αυτοί κατέχουν το 32% των ανθρωποκτονιών, το 34% των βιασμών, το 34% των ληστειών και το 28% των κλοπών και διαρρήξεων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι εξ’ αιτίας της παρουσίας στην χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών «χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, των ατόμων χωρίς ταυτότητα και άρα χωρίς τους άτυπους κοινωνικούς ελέγχους που ισχύουν για τους άλλους, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται από τους αλλοδαπούς παραμένουν ανεξιχνίαστα και η αριθμητική τους συμμετοχή στο έγκλημα μικρή», όπως αναφέρει ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Φαρσεδάκης. [Καραϊσκάκη Τ. «Πιό επαγγελματίες οι κακοποιοί», Καθημερινή 22/11/1998].

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τις αυξητικές τάσεις της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα τα αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής αλλοδαπών σε αυτήν, όπως προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία. Όπως υπογραμμίζει ο διδάκτορας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Τσιγκρής, «οι φόβοι του κοινού απέναντι στην εγκληματικότητα των αλλοδαπών δεν είναι καθόλου ανυπόστατοι και μάλλον οι επίσημοι φορείς πλανώνται ή θέλουν να εξωραΐσουν την κατάσταση» [Τσιγκρής Α. «Η αλήθεια για την εισαγόμενη εγκληματικότητα», Ελεύθερος Τύπος 17/6/2002].

Όπως γράφει ο Ζαν Κλωντ Μισεά στο «Αδιέξοδο Άνταμ Σμιθ»:

<<< "(…) η οντολογική ανικανότητα της Αριστεράς να ασκήσει μια ριζική, ή έστω συνεκτική, κριτική, στην δυναμική του Κεφαλαίου (στον βαθμό που αυτή η ίδια αποτελεί μία από τις διανοητικές προυποθέσεις αυτής της προοδευτικής δυναμικής του) συνοδεύεται από την ανάλογη ανικανότητα της να αντιληφθεί διαφορετικά, και όχι ως φαντασίωση, το αίσθημα ανασφάλειας που κυριεύει τις λαϊκές τάξεις, καθώς η φιλελεύθερη εξατομίκευση του κόσμου κατεδαφίζει σταδιακά τους προγενέστερους όρους υπαρξής τους". >>>

(...)

Η μετανάστευση είναι διαλυτική και για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών: με βασικό μέρος του εργατικού δυναμικού (και βέβαια τους «εγκεφάλους» πρώτους πρώτους) στο εξωτερικό, στερούνται των δυνατοτήτων ανάκαμψης —οικονομικής, αλλά και κοινωνικής, καθώς απομένουν κυρίως τα πλέον συντηρητικά στοιχεία. Αυτά αποτελούσαν κάποτε κτήμα της αριστερής σκέψης στη χώρα μας, όταν προ δεκαετιών η μετανάστευση αφορούσε στους ίδιους τους Έλληνες. Η ελληνική αριστερά κατέγγελε τότε την αποδυνάμωση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού που επέφερε η μετανάστευση των πιο δυναμικών ομάδων του πληθυσμού —και την συνακόλουθη αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος. Ήταν τότε που ο Νεγρεπόντης έγραφε και οι προοδευτικοί της εποχής τραγουδούσαν «Μια λύση μετανάστευση / για σένα απελπισίας / ανάγκες που μπαλώνει / μα το δικό σου τόπο / το βλέπεις πως ζημιώνει / μια λύση η μετανάστευση / σε πλάνο ατομικό». Ενώ ο Κίνγκσλυ, ο Καμερουνέζος μετανάστασης στην Γαλλία του οποίου η ιστορία αποτέλεσε τον πυρήνα του βραβευμένου ντοκυμαντέρ «Το πέρασμα του Κίνγκσλυ» (Kingsley’s Crosing), θα δηλώσει: «Απ’ όταν έφθασα στην Γαλλία τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα. Μέχρι που σκεφτόμουν να επιστρέψω στην χώρα μου. Δουλεύω στα μηχανήματα ενός μικρού τυπογραφείου. Στοιβάζω χαρτιά, τα τρυπάω. Ούτε εδώ ο μισθός μου είναι καλός. Στέλνω λεφτά στην οικογενειά μου, ό,τι μπορώ να συνεισφέρω. Όλη η ζωή μου εδώ είναι δουλειά. Στην χώρα μου είχα κοινωνική ζωή, επισκεπτόμουν την οικογένεια μου, τους φίλους μου, διασκέδαζα. Τώρα δεν έχω χρόνο για διασκέδαση, καθόλου».

(...)

Και αν οι «προοδευτικοί» μας είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την «απαρχαιωμένη» και «ξεπερασμένη» ελληνική παράδοση στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας, θα πρέπει επίσης να ξεχάσουν και μέγα μέρος του αγαπητού τους «ευρωπαϊκού πολιτισμού». Η ανάπτυξη μάλιστα των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου, αντί να βοηθάει την ενσωμάτωση των μεταναστών στην χώρα υποδοχής επιτρέπει το αντίθετο, την απομόνωση στην κουλτούρα της χώρας προέλευσης, με την οποία μπορεί κανείς πλέον να έρχεται σε καθημερινή επαφή. Την ίδια απομόνωση διευκολύνει άλλωστε ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών, αφού δημιουργούνται «παράλληλες κοινότητες» δεκάδων χιλιάδων κατοίκων ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει καν την γλώσσα της χώρας υποδοχής. Είναι άλλωστε δυτικές πηγές αυτές που κάνουν λόγο για τον επικείμενο εξισλαμισμό της Ευρώπης σε βάθος 50 ετών, με μέγα μέρος του πληθυσμού να προέρχεται από την μουσουλμανική μετανάστευση —και φυσικά δεν περιγράφουν κάποια πολυπολιτισμική κοινωνία της «διαφωτιστικής» ανοχής. Ήδη, η σύγχρονη μαζική μετανάστευση, π.χ. από τις μουσουλμανικές χώρες, εισάγει έθιμα και νοοτροπίες ξένες προς τις ευρωπαϊκές —όπως το φαινόμενο των «φόνων για ατίμωση» (honor killings) σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, ή τις απειλές και δολοφονίες πολιτικών και ακτιβιστών από φανατικούς φονταμενταλιστές.


"Ενδιαφέρει όμως εμένα, γιατί έτσι μόνο έχει σημασία ως μέτρο σύγκρισης --αλλέως στατιστικώς δεν λέγει τίποτα."

εσένα μπορεί να σε ενδιαφέρει και δικαίωμά σου. με αυτά που λέω εγώ δεν έχει να κάνει ούτε τα απαντά. αν νομίζεις ότι το να έρχεται πρώτη μια εθνική κοινότητα (έστω 2η, 3η, ή 5η, αν εφαρμόσουμε τα δικά σου κριτήρια, αν ισχύουν) σε μια χώρα με 50-100 εθνότητες, δεν είναι "ουδεμία εγκληματική δραστηριότητα".

και στο κάτω-κάτω της γραφής, στο δεσμό που παρέθεσα δεν αναφέρεται μόνο η ελληνική εγκληματική πρωτιά στην αμερική, αναφέρεται η ελληνική εγκληματική πρωτιά και στην ευρώπη:
"ο Γαρδίκας, στην κλασική του "Εγκληματολογία" (Εν Αθήναις 1947, τομ. Β', τεύχος Α'), παραθέτει συγκριτικό πίνακα της εγκληματικότητας σε ευρωπαϊκές χώρες το 1902. Περιττό να πούμε ότι οι Έλληνες είναι και πάλι πρώτοι με διαφορά. "Ει και η σύγκρισις στατιστικών είναι επισφαλής, όμως αι υπάρχουσαι διαφοραί είναι τόσω μεγάλαι, ώστε είναι ενδεικτικαί", σχολιάζει μελαγχολικά ο Γαρδίκας και παρατηρεί: "Χαρακτήρ της τότε εγκληματικότητος της Ελλάδος είναι η μεγίστη συχνότης των φονικών."

ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΣΕ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ (1902)

ΧΩΡΑ
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ
ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ

ΕΛΛΑΔΑ
50
1.000

ΒΕΛΓΙΟ
40
530

ΙΤΑΛΙΑ
17
178

ΓΑΛΛΙΑ
12
328

και μόνο ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών με τα αμερικανικά αρκεί να αποδείξει πόσο λάθος είναι τα μαγειρέματα που κάνεις ("αν οι ιταλοί είναι διπλάσιοι" κοκ) και, συνεπώς, όχι μόνο στο θέμα που ενδιαφέρει εμένα (ότι οι έλληνες έχουν να επιδείξουν εγκληματική συμπεριφορά) αλλά και στο θέμα που ενδιαφέρει εσένα, οι έλληνες των αρχών του 20ού αι. ήταν πανευρωπαϊκά πρώτοι. άρα - εκτός κι αν υποστηρίζεις ότι στις ηπα πήγαιναν η αφρόκρεμα των ελλήνων, οπότε η εγκληματικότητά τους ήταν μικρότερη από την εγχώρια ελληνική - όσα λέω ισχύουν και για το θέμα που σε ενδιαφέρει, των ελλήνων μεταναστών στις ηπα.


"Δεν βλέπεις όμως ότι ήδη παράθεσα δυο διαφορές τις τότε εποχής και Αμερικής με την τώρα -ισχυρότερη βιομηχανία και οικονομική ανάπτυξη θέσεων εργασίας π.χ. και όχι χρέος και ανεργία όπως στην Ελλάδα. "

αυτό (βιομηχανία, ανάπτυξη) είναι άσχετο με το αν υπήρχαν "κενές" θέσεις όπου δεν πήγαιναν να δουλέψουν έλληνες. τέτοιες θέσεις υπήρχαν. δε ζητά κάθε χώρα τις ίδιες δουλειές. μια βιομηχανική χώρα ζητά εργάτες. μια χώρα με διογκωμένες τις υπηρεσίες ζητά ξεχέστες γέρων, καθαρίστριες και δούλους στα χωράφια της υπαίθρου. και τέτοιες θέσεις υπήρχαν.

"Δεν βλέπεις επίσης την τρίτη διαφορά ότι η Αμερική ως κράτος έχει χτιστεί εξαρχής πάνω στην μετανάστευση ετεροκλητων πλυθησμών ενώ η Ελλάδα όχι."

η αμερική δε χτίστηκε ως κοινωνικό συμβόλαιο μαύρων, άγγλων, ισπανόφωνων και ελλήνων, αλλά ως πρώην αγγλική αποικία με αγγλοσαξωνικό πολιτισμό. όσοι πήγαιναν εκεί, μη δυτικοευρωπαίοι, είτε ως δούλοι είτε ως γκέτο είτε ως μέλτιν ποτ κατέληγαν.

κάτι αντίστοιχο έγινε και με την ελλάδα: ενώ στα 1821 υπήρχαν αρβανίτες, ελληνόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι, τουρκόφωνοι, η ελληνοφωνία (και η παιδεία) ήταν ο πόλος που διέλυσε ή περιθωριοποίησε τη βλαχοφωνία/σλαβοφωνία/αλβανοφωνία κοκ.


"Και συναντούν τις ίδιες ακριβώς ενστάσεις με αυτές που παραθέτω. "

δηλαδή; πιστεύεις ότι αν η αλβανία βρισκόταν στη νότια αμερική και η ελλάδα ήταν ζάμπλουτη, τότε οι αλβανοί που θα έρχονταν εδώ (ειδικά όταν δεν υπήρχαν αεροπλάνα) θα μπορούσαν κάπως αλλιώς να μπουν παρά μόνο αφού ελέγχονταν στα λιμάνια; όχι βέβαια. άρα δεν ήταν οι καλοί (νόμιμοι) έλληνες και οι κακοί (παράνομοι) αλβανοί, ήταν η δυνατότητα που οι αλβανοί είχαν και οι έλληνες δεν είχαν.

"Τα περί δουλειών που "δεν καταδέχονται οι έλληνες" είναι ιδεολογήματα ανθρώπων που δεν ξέρουν έλληνες που κάνουν και τέτοιες και πολύ βαρύτερες δουλειές και που δεν βρίσκουν εργασία --γιατί τα αφεντικά προτιμάνε προφανώς τα πιο φθηνά χέρια ξένων εργατών."

γιατί, πόσους έλληνες ξέρεις ή έχεις δει να δουλεύουν για ένα ξεροκόμματο στα χωράφια και πόσους αλβανούς; πόσους έλληνες έχεις δει να ξεσκατίζουν για ένα πιάτο φαγητό τους γέρους και πόσους αλβανούς; περισσότερους έλληνες;

τα φθηνά χέρια είναι δικαιολογία που εσύ φέρνεις. γιατί αν θυμάσαι είπα ότι πρέπει να εξισωθούν οι μισθοί και τα δικαιώματα. αυτό είναι δίκαιο και συμφέρον τόσο για τους ξένους όσο και για τους έλληνες. τώρα, θα μου πεις ξανά, υπάρχει υπερπροσφορά εργατικού δυναμικού, άρα θα πέφτουν οι μισθοί. αυτό είναι λογικό και αποδεκτό - και συνεπώς επιχείρημα - μόνο εφόσον αποδέχεται κανείς ότι τα αφεντικά έχουν το δικαίωμα να υπερπλουτίζουν και να ρίχνουν τους μισθούς ταυτόχρονα. μόνο όσοι είναι νεοφιλελεύθεροι "νεοτάξ" για να το πω στη γλώσσα σου, το αποδέχονται. εγώ δεν αποδέχομαι ούτε το δικαίωμα των αφεντικών να υπερπλουτίζουν έχοντας ως δικαιολογία την "υπερπροσφορά εργατών" ούτε να αισχροκερδούν έχοντας ως δικαιολογία την κακή νομοθεσία σχετικά με μισθούς/δικαιώματα των μεταναστών.


"Όχι επειδή είναι ξένοι-μετανάστες, αλλά επειδή συγκεντρώνουν ορισμένα χαρακτηριστικά. Οικονομικά και κοινωνικά δεν είναι τα αίτια της εγκληματικότητας; Είναι προφανές ότι άνθρωποι που έρχονται εδώ χωρίς μέσα, χωρίς εγκαταστημένη οικογένεια, χωρίς δουλειά συγκεκριμένη να τους περιμένει, χωρίς την γλώσσα, ενδεχομένως λαθραία κλπ θα καταφύγουν πιο εύκολα στο έγκλημα."

γενικεύσεις. τόσοι και τόσοι ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. και αυτοί είναι μετανάστες. με αυτούς που δεν εγκληματούν τι έχεις να πεις; κι εξάλλου, κανείς δεν είπε να μην πατάσσεται το έγκλημα. εκτός κι αν θεωρείς ανίκανους και άχρηστους τους αστυνομικούς. εγώ δεν πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αστυνομευθεί η αθήνα και η επαρχία, απλώς κανείς δε θέλει να πάει στην επαρχία και κανείς δεν έχει όρεξη να κάνει τη δουλειά του, νύχτα, στους δρόμους, είτε ο ίδιος είτε ο υπουργός που θα τον κράζουν. αλλά αν είναι άχρηστα τα πάντα στην ελλάδα, τότε η ελλάδα είναι άξια της μοίρας της.


Το «φόνων για ατίμωση» να μεταφραστεί ως "εγκλήματα τιμής".

(Και για να προλάβω την Κρήτη ως αντιπαράδειγμα --γράφω "νοοτροπίες ξένες προς τις ευρωπαϊκές" και εννοώ της Δυτικής Ευρώπης).


"Για το ότι δεν είναι δυνατή η αθρόα εισροή μεταναστών στα πλαίσια του «όλοι οι καλοί χωράνε», για το ότι δηλαδή κάθε χώρα μπορεί να σηκώσει περιορισμένο αριθμό μεταναστών υπάρχει ένα προφανές επιχείρημα"

προφανώς αναφέρεσαι και εναντιώνεσαι σε μια συγκεκριμένη άποψη συγκεκριμένων ομάδων. την οποία αναπαραγάγεις εδώ. αλλά επειδή κανείς εδώ, τώρα, έως τώρα - ούτε εγώ παλιότερα εδώ ή αλλού - υποστήριξε την ελεύθερη διακίνηση, τα περισσότερα από όσα λες έχουν νόημα για μια συγκεκριμένη αντίληψη, όχι για τις σε αυτόν το διάλογο. είναι σα να μιλάμε για τη νδ κι εγώ να κάνω πέιστ για το ναζισμό.


και μόνο ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών με τα αμερικανικά αρκεί να αποδείξει πόσο λάθος είναι τα μαγειρέματα που κάνεις ("αν οι ιταλοί είναι διπλάσιοι" κοκ) και, συνεπώς, όχι μόνο στο θέμα που ενδιαφέρει εμένα (ότι οι έλληνες έχουν να επιδείξουν εγκληματική συμπεριφορά) αλλά και στο θέμα που ενδιαφέρει εσένα, οι έλληνες των αρχών του 20ού αι. ήταν πανευρωπαϊκά πρώτοι.

Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις γιατί ο πίνακας που κουτοπόνηρα παραθέτουν οι Ιοί δεν λέει τίποτα ενδιαφέρον --ο Ιος ειδικεύεται σε τέτοιες μικροαπάτες...

Συγκρίνουν εδραιωμένα, βιομηχανικά κράτη όπως η Γαλλία και το Βέλγιο με την Ελλάδα, η οποία είχε διοικητική αυτοτέλεια μερικών δεκαετιών, ήταν μονίμως σε πτώχευση και διατηρούσε ληστές των όρεων, κουτσαβάκηδες, ένοπλο πλυθυσμό και εγκλήματα τιμής. Η μισή σημερινή Ελλάδα δε ήταν ακόμα υπό κατοχή. Σε τι αντιστοιχούνε αυτά τα «κακουργήματα» και «πλημμελήματα»; Σε «κλεμμένες κατσίκες» και «φόνους της άπιστης»;

Βγάζεις από αυτά συμπεράσματα για την εγκληματικότητα του πληθυσμού με την σύγχρονη έννοια;

Γιατί δεν μας παραθέτει τα αντίστοιχα αποτελέσματα της Ελλάδας της δεκαετίας του '80 π.χ. σε σχέση με το Βέλγιο και την Γαλλία του ’80;


προφανώς αναφέρεσαι και εναντιώνεσαι σε μια συγκεκριμένη άποψη συγκεκριμένων ομάδων. την οποία αναπαραγάγεις εδώ. αλλά επειδή κανείς εδώ, τώρα, έως τώρα - ούτε εγώ παλιότερα εδώ ή αλλού - υποστήριξε την ελεύθερη διακίνηση, τα περισσότερα από όσα λες έχουν νόημα για μια συγκεκριμένη αντίληψη, όχι για τις σε αυτόν το διάλογο. είναι σα να μιλάμε για τη νδ κι εγώ να κάνω πέιστ για το ναζισμό.

Στο σύνολο των αποσπασμάτων που παραθέτω πραγματεύομαι όχι μόνο αυτή που λες αλλά και άλλες αντιλήψεις --και αυτές που ακούστηκαν εδώ.

Γράφω π.χ. και για τα αποτελέσματα της απλής νομιμοποίησης και εξίσωσης των μισθών κλπ.


"Συγκρίνουν εδραιωμένα, βιομηχανικά κράτη όπως η Γαλλία και το Βέλγιο με την Ελλάδα, η οποία είχε διοικητική αυτοτέλεια μερικών δεκαετιών, ήταν μονίμως σε πτώχευση και διατηρούσε ληστές των όρεων, κουτσαβάκηδες, ένοπλο πλυθυσμό και εγκλήματα τιμής. Η μισή σημερινή Ελλάδα δε ήταν ακόμα υπό κατοχή. Σε τι αντιστοιχούνε αυτά τα «κακουργήματα» και «πλημμελήματα»; Σε «κλεμμένες κατσίκες» και «φόνους της άπιστης»;"

δε έχει νόημα να μιλάμε για την μισή ελλάδα ή τη μισή γαλλία. και η γαλλία του 1902 δεν είχε την αλσατία-λορραίνη, η δε γερμανία είχε και την πρωσσία. αν είναι δυνατόν. αλλά για όσους απασχόλησαν με τον α ή β τρόπο τη δικαιοσύνη, ανά 100 χλδ κατοίκους, ανεξάρτητα από την έκταση. έλληνες γνήσιο δείγμα, δεν ήταν οι κάτοικοι του ελληνικού κράτους στα 1902; εντάξει, εμείς οι βόρειοι είμαστε καλλίτεροι ηθικά από εσάς τους νότιους:) , αλλά δεν λέει αυτό τίποτε για τη σύγκριση τότε ανά 100 χλδ.

"Σε τι αντιστοιχούνε αυτά τα «κακουργήματα» και «πλημμελήματα»; Σε «κλεμμένες κατσίκες» και «φόνους της άπιστης»;
Βγάζεις από αυτά συμπεράσματα για την εγκληματικότητα του πληθυσμού με την σύγχρονη έννοια;"

κάθε κράτος και ο πολιτισμός του. επειδή δηλαδή οι έλληνες του 1902 δεν έκλεβαν αυτοκίνητα, δεν ήταν εγκλήματα, κλοπή αυτό που είχαν; θεωρείς αστεία την ζωοκλοπή για έναν τόπο όπου η κτηνοτροφία ήταν εκ των κυρίων πηγών συντήρησης; σα να σου έκλεβαν τι να πω, τις καταθέσεις ή το 1/χ του μισθού σου.

κι αν η ελλάδα διατηρούσε ληστές των ορέων και των πεδιάδων, κουτσαβάκια και άλλα αποβράσματα περισσότερο από ό,τι η γαλλία ή η ιταλία, αυτό δεν είναι δικαιολογία. κακώς και ντροπή της που διατηρούσε, και δείγμα για τον πολιτισμό της τότε. 80 χρόνια κράτος ήταν. δεν έγινε η μελέτη επί όθωνα.


"Γιατί δεν μας παραθέτει τα αντίστοιχα αποτελέσματα της Ελλάδας της δεκαετίας του '80 π.χ. σε σχέση με το Βέλγιο και την Γαλλία του ’80;"

γιατί αυτό ενισχύει την άποψή μου ότι όπως οι έλληνες και οι έλληνες μετανάστες καλλιτέρευσαν, έτσι μπορούν να καλλιτερεύσουν οι μετανάστες εδώ. αν ο ιός θέλει να μας πει οτι οι έλληνες είναι φύσει εγκληματίες, είναι κουτοπόνηρος. αλλά δεν μιλάς με τον ιό ούτε εγώ υποστήριξα ότι τα έθνη δεν καλλιτερεύουν. γι' αυτό άλλωστε είπα ότι "οι μετανάστες έχουν ένα dt 100 χρόνων ως προς τους έλληνες μετανάστες."


"Στο σύνολο των αποσπασμάτων που παραθέτω πραγματεύομαι όχι μόνο αυτή που λες αλλά και άλλες αντιλήψεις --και αυτές που ακούστηκαν εδώ."

εντάξει, αλλά όταν κατασκευάζεις μια εικόνα του ιδεατού εχθρού, που έχει όλα τα κακά, ξεχνάς τις υπόλοιπες εικόνες και μάλιστα δεν τις συμπεριλαμβάνεις. για παράδειγμα, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης ή του αγαθού της μετανάστευσης.


Υπό:
Ανώνυμος είπε...
Εγγράφη:
18 Μαρτίου, 2009 18:27  

Στα γρήγορα:

Καθώς δουλεύω χειρωνακτικά σε πρωτεύουσα κι επαρχία είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι μετανάστες πήραν δουλειές που είχαν εγκαταλείψει και δεν καταδέχονταν πια τα ελληνόπουλα, τα οποία προτιμούν φραπεδιά-δηλωτή παρά φτυάρι, γκασμά και πηλοφόρι.

Κι όχι μόνο αυτό. Μιλώντας για δουλειές ξεχνάς κάτι: δουλειά σημαίνει και εργοδότης, αυτός που δίνει τη δουλειά. Λοιπόν είμαι επίσης σε θέση να γνωρίζω ότι άπειροι ελληναράδες εργοδότες προτίμησαν και προτιμούν να δίνουν δουλειές στους μετανάστες, όχι μόνο για τα πάμφθηνα εργατικά χέρια τους αλλά και επειδή αυτοί δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα, οπότε ξεκινούν όχι με 3 αλλά με 13 γκολ απ' την εξέδρα (π.χ. ένα τηλεφωνάκι στο Αλλοδαπών έχει γλυτώσει πολλούς ελληναράδες αρχικάθηκους από οφειλόμενα μεροκάματα σε μετανάστες).

Μιας κι έφερες στη κουβέντα το Μαρξ, θυμίζω πως θεμελιώδης συνθήκη για τη συσσώρευση του κεφάλαιου είναι η ύπαρξη εργατικών τάξεων με χαμηλούς μισθους και κυρίως χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Έτσι οι μετανάστες αποτελούσαν ανέκαθεν την ιδανική εργατιά για το κεφάλαιο.

Από τα ανωτέρω δυο προκύπτει ότι δεν είναι οι μετανάστες εκείνοι που απαξιώνουν τομείς της εργασίας και που ρίχνουν τους μισθούς, αλλά το κεφάλαιο που για να συσσωρεύεται έχει διαχρονικά ανάγκη από μια εργατική τάξη φτωχή και χωρίς πολιτικά δικαιώματα (γι' αυτό και είτε την κάνει προς Ασία, είτε φέρνει την Ασία στην Ευρώπη).

Η (σχετική με τα περί "προσθετικής εγκληματικότητας") άποψη ότι οι μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς στην παραβατικότητα επειδή δεν έχουν χρήματα, περιουσία, είναι ανειδίκευτοι, κ.ο.κ., νομίζω ότι αναπαράγει το αριστερίστικο στερεότυπο περί εγκληματικότητας.

Ξεχνάς εδώ ένα βασικό παράγοντα: την ανυπαρξία πολιτικών δικαιωμάτων του μετανάστη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το σκέφτεται διπλά και τρίδιπλα από σένα και μένα πριν προβεί σε παραβατικές πράξεις και σε εγκλήματα. Διότι δεν θα έχει από πουθενά να πιαστεί έτσι και τον πιάσουν, άσε που θα τον στείλουν συστημένο express πίσω στο βαλτοχώρι του. Μιλάω πάντα για τον μέσο μετανάστη, όχι για τα μπουμπούκια που ήρθαν από φυλακές και άλλα ... επιμορφωτικά ιδρύματα των χωρών τους.

Για το "ποιόν ακριβώς ευεργετεί" η δουλειά τους, αρκεί να φανταστείς τα χωράφια μας χωρίς χέρια να μαζέψουν πατάτες και τους γέρους μας χωρίς κανένα να τους ξεσκατίσει. Ίλιγγος! Ξεχνάς ότι εμείς οι ελληναράδες την έχουμε δει γραφείο, υπηρεσίες, τουριστικά και άλλα τοιούτα...

Εθνοφυλετικό παραλήρημα άκουσα όταν κάποιος επέμενε πως εμείς οι Έλληνες ήμασταν παναγίες σαν μετανάστες και πως τα εγκλήματά μας ήταν λιγότερο εγκλήματα απ' των άλλων. Μπορεί και να παράκουσα.

Βρε συ, κοίταξε πώς φερθήκαμε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ήταν κομμάτι από το κορμί μας ...

Μεταναστευτική πολιτική χρειαζόμαστε, όχι αφορισμούς πομας χαϊδεύουν την ψωροπερηφάνεια.

[δεν διάβασα το απόσπασμα από το κείμενό σου, είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν το κάνεις κανονική ανάρτηση;]


[δεν διάβασα το απόσπασμα από το κείμενό σου, είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν το κάνεις κανονική ανάρτηση;]

Θα το κάνω εν ευθέτω χρόνο, δουλεύω ακόμα ένα μέρος του.

Αν δεν βολεύει να το διαβάσεις στην σελίδα των σχολίων, δοκίμασε να το διαβάσες πιο "απλωμένο" στην κανονική σελίδα, οπότε θα είναι σαν κανονική ανάρτηση. Εννοώ: εδώ.

Επειδή απαντάω (ή πραγματεύομαι) πολλά από αυτά που λες στο απόσπασμα, δες το ως μέρος κα τούτης της απάντησης.

Καθώς δουλεύω χειρωνακτικά σε πρωτεύουσα κι επαρχία είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι μετανάστες πήραν δουλειές που είχαν εγκαταλείψει και δεν καταδέχονταν πια τα ελληνόπουλα, τα οποία προτιμούν φραπεδιά-δηλωτή παρά φτυάρι, γκασμά και πηλοφόρι.

Γράφω γι' αυτό στην απάντηση. Αλλά το φαινόμενο της "φραπεδιάς-δηλωτής" έχει να κάνει με την εγκατάλειψη της επαρχίας πολιτικά και οικονομικά ―και την αντικατάσταση επί δεκαετιών της όποιας ανάπτυξης με το μοίρασμα δανείων και επιδοτήσεων της Ε.Ε.

Η (σχετική με τα περί "προσθετικής εγκληματικότητας") άποψη ότι οι μετανάστες είναι πιο επιρρεπείς στην παραβατικότητα επειδή δεν έχουν χρήματα, περιουσία, είναι ανειδίκευτοι, κ.ο.κ., νομίζω ότι αναπαράγει το αριστερίστικο στερεότυπο περί εγκληματικότητας.

Αριστερίστικο μεν, αλλά για στερεότυπο δεν ξέρω. Έχει καταριφθεί; Υπάρχει εναλλακτική θεωρία επ' αυτού; Να πούμε ότι πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και το κοινωνικό/πολιτισμικό κομμάτι, αφού οι μετανάστες ζουν έχοντας μεταφερθεί εκτός του πολιτισμού τους, σε ένα γκρίζο "ενδιάμεσο" πεδίο και σε κοινωνικές συνθήκες που δεν ευνοούν την σταθερότητα.


Υπό:
Ανώνυμος είπε...
Εγγράφη:
20 Μαρτίου, 2009 09:35  

- Αλλά για την εγκατάλειψη της επαρχίας δεν φταίνε οι μετανάστες, σωστά; Σε πολλά π.χ. μέρη στρέμματα ολόκληρα με ελιές είχαν εγκαταλειφθεί επειδή και μόνο οι επιδοτήσεις ήταν πραγματικά της πλάκας. Μήτε για τη δικιά τους τη φαμίλια δεν τις μαζεύανε οι ελληναράδες μας! Βλέπεις ήτανε και σε μέρη κακοτράχαλα και πού να τρέχεις. Προτιμούσαν το ... αγνό παρθένο των βιομηχανιών. Ε, πάλι καλά που ήρθανε κι οι μετανάστες για να μαζευτεί καμιά ελιά.

Εγκατάλειψη μεν, αλλά και ... αυτο-εγκατάλειψη. Αρκεί να παραστείς σε επαρχιακό Δημοτικό Συμβούλιο για να δεις: σχεδόν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την κονόμα.

Α, και γύρω από το πανάρχαιο ελληνικότατο σπορ των υψηλών τόνων εγωισμού και του διχασμού, με την εθνική φαυλοκρατία να δίνει το ρυθμό.

Πώς το 'λεγε εκειός ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Σμύρνη; "Οι Έλληνες πολιτικοί είναι ικανοί να δώσουν στεγνά την πατρίδα τους μόνο και μόνο για να μείνουν μια βδομάδα παραπάνω στην εξουσία" (από μνήμης). Βάλε σ' αυτούς και τους Μαυρογυαλούρους της τοπικής αυτοδιοίκησης...

- Η σύγχρονη εγκληματικότητα δεν οφείλεται (μόνο) στη φτώχεια. Υπάρχει ο ισχυρός παράγοντας του μηδενισμού, που της έχει αλλάξει τα φώτα και τη μορφή, και την έχει απλώσει σε όλο το κοινωνικό φάσμα ανεξάρτητα από την οικονομική και μορφωτική κατάσταση. Έτσι λ.χ. μετανάστες που έρχονται από τόπους όπου ο μηδενισμός δεν έχει πιάσει ακόμα ρίζες και όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αξίες όπως η τιμή και η οικογένεια, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτή τη διάχυτη εγκληματικότητα.

Θέλω να πω, χρειάζονται πιο σύγχρονες μελέτες για το θέμα.

- Τελοσπάντων το θέμα είναι το εξής. Υπάρχουν τάσεις και ιδεολογίες αποκλεισμού των μεταναστών και τάσεις κι ιδεολογίες ενσωμάτωσής τους. Όπως δεν είναι ακροδεξιοί και χιτλερόπουλα όλοι όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα αποκλεισμού των μεταναστών, έτσι δεν είναι και νεοταξ και νεοφιλελέ όλοι όσοι υποστηρίζουν την ενσωμάτωσή τους.

Σίγουρα όμως είναι ακροδεξιοί όσοι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι πάντων και αθώοι παντός αίματος.

Τουλάχιστον ο γνωστός μουσάτος έλεγε πως όποιος θέλει να είναι πρώτος, οφείλει να υπηρετεί τους υποδέλοιπους. Βέβαια δεν ήτανε Έλληνας! Σωστόν.


Ε, πάλι καλά που ήρθανε κι οι μετανάστες για να μαζευτεί καμιά ελιά.

Ναι, αλλά οι συντριπτικά περισσότεροι μαζεύονται στα αστικά κέντρα και δη στην Αθήνα (όπου δεν "θάλλει η ελαία" για να θυμηθούμε και τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Άγγελο Βλάχο).

Εγκατάλειψη μεν, αλλά και ... αυτο-εγκατάλειψη. Αρκεί να παραστείς σε επαρχιακό Δημοτικό Συμβούλιο για να δεις: σχεδόν τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την κονόμα.

Α, και γύρω από το πανάρχαιο ελληνικότατο σπορ των υψηλών τόνων εγωισμού και του διχασμού, με την εθνική φαυλοκρατία να δίνει το ρυθμό.


Σαφώς --και μεγάλη κουβέντα οι αιτίες για όλα αυτά. Αλλά κάπως εκτός θέματος. Δηλαδή στο "Γιατί ήρθες απρόσκλητος στο σπίτι μου" δεν είναι απάντηση το "Και εσύ που το είχες αφήσει να βρωμίσει;".

- Η σύγχρονη εγκληματικότητα δεν οφείλεται (μόνο) στη φτώχεια. Υπάρχει ο ισχυρός παράγοντας του μηδενισμού, που της έχει αλλάξει τα φώτα και τη μορφή, και την έχει απλώσει σε όλο το κοινωνικό φάσμα ανεξάρτητα από την οικονομική και μορφωτική κατάσταση. Έτσι λ.χ. μετανάστες που έρχονται από τόπους όπου ο μηδενισμός δεν έχει πιάσει ακόμα ρίζες και όπου εξακολουθούν να υπάρχουν αξίες όπως η τιμή και η οικογένεια, είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτή τη διάχυτη εγκληματικότητα.

Ναι. Αλλά από την μια το μέγα πλήθος των μεταναστών μας ήταν από βορειότερα --όπου θάλλει και εκεί ο μηδενισμός--, από την άλλη οι μετανάστες που έρχονται έρχονται με παιδιά τα οποία δεν διατηρούν την ίδια σχέση με τους "τόπους όπου ο μηδενισμός δεν έχει πιάσει ακόμα ρίζες". Και η φτώχεια επενεργά ως καταλύτης στην στροφή στον μηδενισμό --όταν έχει να κάνει με ένα σύστημα που διαφημίζει μέρα νύχτα τον πλούτο της υπερκατανάλωσης και το μηδεν ως τρόπο ζωής. Η αντιδιαστολλή ζωής στην φτώχεια και ιδεατού προτύπου ζωής στο Θέαμα ας πούμε, δεν οδηγεί σε μηδενισμό; Έχουμε εξάλλου το παράδειγμα της Γαλλίας, όχι;

- Τελοσπάντων το θέμα είναι το εξής. Υπάρχουν τάσεις και ιδεολογίες αποκλεισμού των μεταναστών και τάσεις κι ιδεολογίες ενσωμάτωσής τους. Όπως δεν είναι ακροδεξιοί και χιτλερόπουλα όλοι όσοι υποστηρίζουν πως υπάρχει θέμα αποκλεισμού των μεταναστών, έτσι δεν είναι και νεοταξ και νεοφιλελέ όλοι όσοι υποστηρίζουν την ενσωμάτωσή τους.

Εξαρτάται τι σημαίνει ενσωμάτωση. Προφανώς π.χ. η ενσωμάτωση είναι μονόδρομος (νομιμοποίηση, δικαιώματα, κλπ). Από την άλλη ποιούς θα περιλαμβάνει; Όλους ανεξαιρέτως; Θα έχει χρονικά περιθώρια; Αλλιώς γιατί να μην συνεχίσουν να έρχονται εκατοντάδες χιλιάδες καινούργιοι μετανάστες προσδοκώντας στην νομιμοποίηση;

Δεύτερη ερώτηση: στην μαζική μετανάστευση δεν βλέπουμε ιμπεριαλιστικές και καπιταλιστικές πολιτικές; Δηλαδή η σύγχρονη αριστερή θέση είναι ότι η μετανάστευση είναι καλή για τις χώρες προέλευσης; Ή ότι τις ερημώνει --διαρροή εγκεφάλων και χεριών;

Και βρίσκουμε ως λύση την συνέχιση της μετανάστευσης --και δη προς μια χώρα χωρίς ιστορία αποικιοκρατική-, ή την ενίσχυση και την ανάπτυξη υποδομών στις χώρες προέλευσης, με την συνδρομή των πρώην αποικιοκρατικών υπευθύνων χωρών;

Σίγουρα όμως είναι ακροδεξιοί όσοι υποστηρίζουν ότι οι Έλληνες είναι ανώτεροι πάντων και αθώοι παντός αίματος.

Δεν ξέρω πόσοι και ποιοί είναι αυτοί -ο Πλεύρης ίσως;

Είναι διαφορετικό όμως να υποστηρίζει κάποιος πως ό,τι κάνουν οι Έλληνες στην χώρα τους, γούστο τους καπέλο τους. Δηλαδή η απάντηση στην εγκληματικότητα π.χ. των μεταναστών δεν είναι "και οι έλληνες εγκληματούν". Χαίρω πολύ. Θεωρούμε δεδομένο ότι για να έχεις Ελλάδα πρέπει να ανεχθείς να έχεις και τους Έλληνες --και ας εγκληματούν και πέρδονται.

Τουλάχιστον ο γνωστός μουσάτος έλεγε πως όποιος θέλει να είναι πρώτος, οφείλει να υπηρετεί τους υποδέλοιπους.

Ναι, αλλά έλεγε και: "Ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου.".

Βέβαια δεν ήτανε Έλληνας! Σωστόν.

Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι μάλλον ήταν Έλληνας.


Αλλά και αυτό να παραβλέψουμε, ο πίνακας αυτός δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να ενισχύει το επιχείρημα μας: οι μετανάστες προκαλούν μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας! Όπως οι Έλληνες στις ΗΠΑ τότε, έτσι και εδώ άλλοι τώρα. Αυτό, κουτοπόνηρα, το αποκρύβουν.

Και το θέμα είναι ότι τελικά το αμερικάνικο κράτος αντέδρασε, με τα:
Emergency Quota Act
Immigration Act of 1924
Νόμοι που εισήγαγαν ποσοστώσεις περιορίζοντας δραστικά τη μετανάστευση από τη ΝΑ Ευρώπη, και αποκλείοντας την τελείως για τις ασιατικές χώρες - για μια περίοδο περίπου 40 ετών. Αυτό ο "Ιός" ξέχασε να το αναφέρει, όπως και τη σωστή επισήμανση του Γιάννη ότι

δεν έγιναν μαφιόζοι και ποινικοί αφού μπήκαν στις ηπα. ήταν συμφωνία, ημιεπίσημη, άτυπη, μεταξύ κυβερνησεων ιταλικών κ ελληνικών αφενος και των ποινικών, να ξαποστέλλονται στις ηπα οι διάφοροι εγκληματίες, για να ξεμπερδεύουν μ'αυτους.

Δηλαδή όντως σε μεγάλο βαθμό καθαρά "εισαγόμενη εγκληματικότητα" - στις ΗΠΑ.
Μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που πρόεκυψε από την κατάρρευση των κρατικών θεσμών και του ποινικού συστήματος των ανατολικών χωρών, οπότε οι αντίστοιχοι εγκληματίες, βρήκαν διέξοδο προς τα εδώ, κι επιπλέον χωρίς κανένα σταθμό διαλογής, όπως ήταν η ν.Έλλις.


Να προσθέσω στα του KDM μια σημείωση του Τζων Ρ. Σάουλ, από το The Doubters' Companion:

ότι δηλαδή ο καπιταλισμός άνθησε και στηρίχθηκε στις ΗΠΑ αρχικά πάνω στη σκλαβιά και αφετέρου ―με την απαγόρευση της― στο μέγα πλήθος των μεταναστών έως το 1920-30.

Αυτοί εξυπηρετούσαν την μείωση των μισθών από τους καπιταλιστές, αλλά και την απεμπόληση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.


Υπό:
Ανώνυμος είπε...
Εγγράφη:
23 Μαρτίου, 2009 09:34  

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣ: "ότι δηλαδή ο καπιταλισμός άνθησε και στηρίχθηκε στις ΗΠΑ αρχικά πάνω στη σκλαβιά και αφετέρου ― με την απαγόρευση της― στο μέγα πλήθος των μεταναστών έως το 1920-30. Αυτοί εξυπηρετούσαν την μείωση των μισθών από τους καπιταλιστές, αλλά και την απεμπόληση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων."

- Είναι σωστό ότι ο καπιταλισμός (το είπα εξάλλου δις παραπάνω) στηρίχτηκε σε εργατικές τάξεις φτωχές, αμόρφωτες και χωρίς πολιτικά δικαιώματα ...

... αλλά η διατύπωσή σου εδώ μπάζει πολύ νερό. Μα πάρα πολύ. Βουλιάξαμε!

Διότι, όταν λες ότι οι μετανάστες "εξυπρετούσαν" την πολιτική των καπιταλιστών, κάνεις ενεργητικό υποκείμενο τους μετανάστες και κατά κάποιον τρόπο παθητικούς αποδέκτες της μεταναστευτικής ενεργητικότητας τους καπιταλιστές. Δεν ήταν όμως, ούτε είναι, έτσι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το ρόλο κάθε πλευράς.

Στην πραγματικότητα ήταν (και είναι) ανάποδα από τη διατύπωσή σου: ενεργητικά υποκείμενα της μετανάστευσης ήταν (και είναι) οι καπιταλιστές στην αναζήτησή τους για εργατικά χέρια φτηνά, αμόρφωτα και χωρίς πολιτικά δικαιώματα (εκ των ουκ άνευ συνθήκη, είπαμε, για τη συσσώρευση κεφαλαίου).

Αυτοί είναι που λ.χ. κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στις ανεπτυγμένες χώρες - όπου οι εργατικές τάξεις έχουν πλέον (=μετά από αιματηρούς συνδικαλιστικούς και άλλους αγώνες) κατακτήσει ψηλότερους μισθούς, πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, συντάξεις, διακοπές, εκπαίδευση και πολιτικά δικαιώματα - και τις ανοίγουν σε χώρες όπου όλα αυτά είναι ανύπαρκτα.

Κι αυτοί, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΙΝΗΣΗ, προκαλούν το μεταναστευτικό πρόβλημα για να διαλύσουν και τις εθνικές εργατικές τάξεις τους.

Όχι;


Υπό:
Ανώνυμος είπε...
Εγγράφη:
23 Μαρτίου, 2009 10:06  

Και μια σβέλτη απάντηση στα προηγούμενα.

1. Στα αστικά κέντρα δεν θάλλουν μεν εγκαταλειμένες ελιές αλλά ... παραθάλλουν εγκαταλειμένα απ' τα ελληνόπουλα γερόντια και οικοδομές με ελληναράδες εργολάβους, που άλλη έγνοια δεν έχουνε απ' το να δώσουνε δουλειές στους άνεργους ελληνόψυχους συμπατριώτες τους. Μχουάχαχαχα-χά! Τι να λέμε τώρα; Το 1994 ήδη έβλεπα τα συνεργεία αποκατάστασης νεοκλασικών του Υπουργείου Πολιτισμού να αποτελούνται από 1 ελληναρά εργολάβο και 15 αλβανά. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

2. Καθόλου εκτός θέματος. Γιατί δεν ήρθε, κιόλας, απρόσκλητος!!! Μα τι λες; Ξέχασες τις πομπώδεις προσκλήσεις της ΝουΔούλας το 1991 προς τα βορειοδυτικά μας σύνορα; Ξέχασες ότι τα πακιστανά τα έφερε με καραβιές η Χούντα ήδη από το 1970; Ξέχασες ότι τα ξένα πληρώματα στα καράβια (ακόμα και στις τράτες και στα ψαράδικα του Αιγαίου!) τα έφεραν οι ίδιοι οι ελληναράδες εφοπλιστές και καπετάνιοι; Πού το είδες το "απρόσκλητος" αδερφέ; ΒΟΥΚΙΝΟ είχαν βγάλει τα δικά μας τα κουμάσια και καλούσαν τους μετανάστες στη χώρα!!! Επειδή τώρα δεν μας αρέσουνε;;;

3. Η βαριά ... βιομηχανία του σύγχρονου μηδενισμού είναι η ανεπτυγμένη Δύση. Αυτό αρκεί, νομίζω, για να συμπεράνουμε πως ο σύγχρονος μηδενισμός δεν προκύπτει από μια "αντιδιαστολή φτώχειας με πλούτο".

4. Εάν το πρόβλημα είναι οι καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές πολιτικές (και) στο θέμα μετανάστευση, τότε δεν πρέπει ΚΑΤΑΡΧΗΝ να τα βάζουμε με τους μετανάστες αλλά με τις πολιτικές αυτές.

Φυσικά η λύση είναι αυτό που λες: όχι η συνεχής μετανάστευση αλλά η ενίσχυση των δομών, κ.λπ. των χωρών προέλευσης. Όταν όμως το κράτος και η πολιτική βούληση είναι στα χέρια του κεφάλαιου, τι γίνεται;

5. Μόνο ο Πλεύρης; Ολόκληρο ΛΑ.ΟΣ με Πλεύρη βουλευτή δεν τον βλέπεις; Και με τη Νουδούλα να υιοθετεί σιγά-σιγά τα δικά τους αυταρχικά ακροδεξιά μέτρα;

Η απάντηση στην εγκληματικότητα των μεταναστών, ναι, δεν είναι αυτή - μα διάολε, δεν είπα κάτι τέτοιο! Όμως έχεις μείνει λίγο πίσω: ξεχνάς ότι πλέον μιλάμε για ελληνομεταναστευτικό, ελληνοαλβανικό, ελληνορώσικο, ελληνορουμάνικο, κ.ο.κ. εγκληματικό "λόμπι"! Τα πράγματα είναι κομμάτι πιο σύνθετα δηλαδή από το διαχωρισμό που υποθέτεις, μεταξύ μιας "ελληνικής" και μιας "μεταναστευτικής" εγκληματικότητας.

6. Έλεγε όμως και: "Μην κορδώνεστε ότι είστε γυιοί και κόρες του Αβραάμ [=εκλεκτά παιδιά], γιατί ο Θεός, άμα τα πάρει στο κρανίο με τις μαλακίες σας, μπορεί και τούτες εδώ τις πέτρες να τις κάνει παιδιά του Αβραάμ κι εσάς να σας στείλει στο λατομείο για χαλικάκια" (από μνήμης). :-)


θα ανταποδόσω στον τζόνυ τουρτούρα συμφωνώντας μαζί του και προσθέτω:

1. κανείς δεν είπε ότι επειδή οι έλληνες εγκληματούσαν δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή εγκληματούν τώρα οι ξένοι στην ελλάδα. είναι όμως ορθό να τονίζεται ότι η εγκληματικότητα δεν οφείλεται στην καταγωγή ή τα γονίδια. και είναι δυο φορές ορθό να υπενθυμίζεται, γιατί πάμπολλες φορές τονίζεται το αντίθετο ότι εκείνοι οι μετανάστες που εγκληματούν εγκληματούν επειδή είναι μετανάστες.
2. αν το αριστερό φόρουμ ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρεί θεόσταλτο καλό για έλληνες και ξένους τη μετανάστευση, αυτό ΔΕΝ σημαίνει πως όλοι όσοι αρνούνται την δαιμονοποίηση και θυματοποίηση των μεταναστών οπωσδήποτε
α. υποστηρίζουν τα ολάνοιχτα σύνορα
β. θεωρούν ότι το πρόβλημα του 3ου κόσμου λύνεται με τη μετανάστευση.
γ. δεν υποστηρίζουν την σωστή αστυνόμευση της χώρας, των χωριών κλπ.

το αντίθετο του να κατηγορούνται οι μετανάστες δεν είναι το να ωραιοποιείται η ιδέα της μετανάστευσης. τέτοια λογική τύπου διαμάχης ακροαριστεράς-ακροδεξιάς είναι μανιχαϊσμός και οπωσδήποτε δεν είναι το μόνο δυνατό δίπολο εναλλακτικών λύσεων.


3. αν στην ισοπεδωτική λογική του νεοφιλελευθερισμού κανείς αντιτάσσεται με την εκδίωξη των μεταναστών είναι σα να καταπολεμά το αποτέλεσμα και όχι την αιτία. διότι είναι ο καπιταλισμός αυτός που επιδιώκει παντού - είτε στον τρίτο κόσμο είτε εδώ με μετανάστες - πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και χαμηλούς μισθούς.

4. επειδή η ήττα του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι ορατή άμεσα, το να πυροβολούνται οι μετανάστες δεν οδηγεί στην εξάλειψη της μετανάστευσης ούτε των αιτιών της.

αντίθετα, η ενσωμάτωση/αφομοιωση ενός τμήματος, η νομιμοποίηση όσων εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας και η ταυτόχρονη αστυνόμευση της χώρας και απομάκρυνση όσων πλέον προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα είναι "προσωρινά" μια δίκαιη, ανθρωπιστική αλλά και εθνικά συμφέρουσα λύση.

αν κάποιος διαφωνεί, γιατί δεν προτείνει, μαζί με την ακροδεξιά και τα κόμματά της (τα οποία θα πρέπει να ψηφίζει), να πυροβολούνται οι ξένοι, να απελαθούν όλοι, να βουλιάζονται οι βάρκες που τους μεταφέρουν; μάλλον έτσι ακριβώς θα έρθει η ώρα να δοξαστεί ο υιός του ανθρώπου.


ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣ: "ότι δηλαδή ο καπιταλισμός άνθησε και στηρίχθηκε στις ΗΠΑ αρχικά πάνω στη σκλαβιά και αφετέρου ― με την απαγόρευση της― στο μέγα πλήθος των μεταναστών έως το 1920-30. Αυτοί εξυπηρετούσαν την μείωση των μισθών από τους καπιταλιστές, αλλά και την απεμπόληση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων."

- Είναι σωστό ότι ο καπιταλισμός (το είπα εξάλλου δις παραπάνω) στηρίχτηκε σε εργατικές τάξεις φτωχές, αμόρφωτες και χωρίς πολιτικά δικαιώματα ...

... αλλά η διατύπωσή σου εδώ μπάζει πολύ νερό. Μα πάρα πολύ. Βουλιάξαμε!

Διότι, όταν λες ότι οι μετανάστες "εξυπρετούσαν" την πολιτική των καπιταλιστών, κάνεις ενεργητικό υποκείμενο τους μετανάστες και κατά κάποιον τρόπο παθητικούς αποδέκτες της μεταναστευτικής ενεργητικότητας τους καπιταλιστές. Δεν ήταν όμως, ούτε είναι, έτσι τα πράγματα σε ό,τι αφορά το ρόλο κάθε πλευράς.

Στην πραγματικότητα ήταν (και είναι) ανάποδα από τη διατύπωσή σου: ενεργητικά υποκείμενα της μετανάστευσης ήταν (και είναι) οι καπιταλιστές στην αναζήτησή τους για εργατικά χέρια φτηνά, αμόρφωτα και χωρίς πολιτικά δικαιώματα (εκ των ουκ άνευ συνθήκη, είπαμε, για τη συσσώρευση κεφαλαίου).

Αυτοί είναι που λ.χ. κλείνουν τις επιχειρήσεις τους στις ανεπτυγμένες χώρες - όπου οι εργατικές τάξεις έχουν πλέον (=μετά από αιματηρούς συνδικαλιστικούς και άλλους αγώνες) κατακτήσει ψηλότερους μισθούς, πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, συντάξεις, διακοπές, εκπαίδευση και πολιτικά δικαιώματα - και τις ανοίγουν σε χώρες όπου όλα αυτά είναι ανύπαρκτα.

Κι αυτοί, ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΙΝΗΣΗ, προκαλούν το μεταναστευτικό πρόβλημα για να διαλύσουν και τις εθνικές εργατικές τάξεις τους.


Έχεις δίκαιο όταν λες ότι «ενεργητικά υποκείμενα της μετανάστευσης ήταν (και είναι) οι καπιταλιστές».

Αλλά και εγώ έχω δίκαιο όταν λέγω: «εξυπηρετούσαν την μείωση των μισθών από τους καπιταλιστές».

Γιατί το «εξυπηρετώ» δεν καταδεικνύει ενεργό υποκείμενο, αλλά μέσο. Και ένα εργαλείο μας εξυπηρετεί, κάποιος μας εξυπηρετεί στην επίτευξη ενός σκοπού, κλπ. Στην ίδια δε φράση μου δίνω και το ενεργό υποκείμενο («από τους καπιταλιστές»).

Αλλά νομίζω διυλίζουμε τον σημειολογικό κόνωπα.

Γιατί αν οι καπιταλιστές δημιουργούν το "μεταναστευτικό πρόβλημα" δεν παύει οι μετανάστες να αποτελούν μέρος αυτού του προβλήματος.

1. Στα αστικά κέντρα δεν θάλλουν μεν εγκαταλειμένες ελιές αλλά ... παραθάλλουν εγκαταλειμένα απ' τα ελληνόπουλα γερόντια και οικοδομές με ελληναράδες εργολάβους, που άλλη έγνοια δεν έχουνε απ' το να δώσουνε δουλειές στους άνεργους ελληνόψυχους συμπατριώτες τους. Μχουάχαχαχα-χά! Τι να λέμε τώρα; Το 1994 ήδη έβλεπα τα συνεργεία αποκατάστασης νεοκλασικών του Υπουργείου Πολιτισμού να αποτελούνται από 1 ελληναρά εργολάβο και 15 αλβανά. Ας μην κοροϊδευόμαστε.

Μα δεν διαφωνώ εδώ. Οι εργολάβοι και τα αφεντικά ―ως καπιταλιστές― προτιμάνε τους "φθηνούς" μετανάστες. Και τους προτιμάνε επειδή μπορούν. Βρίσκουν και κάνουν. Αν δεν έθαλλε το φρούτο του παράνομου μετανάστη σε μεγάλους αριθμούς και αν όσοι εργάζονταν ήταν αναγκαστικά νόμιμοι δεν θα έβρισκαν.

Υπάρχει άλλη λύση σε αυτό το ζήτημα από τον έλεγχο της μετανάστευσης και την νομιμοποίηση ―με κάποια κριτήρια― των υπάρχοντων μεταναστών;

2. Καθόλου εκτός θέματος. Γιατί δεν ήρθε, κιόλας, απρόσκλητος!!! Μα τι λες; Ξέχασες τις πομπώδεις προσκλήσεις της ΝουΔούλας το 1991 προς τα βορειοδυτικά μας σύνορα; Ξέχασες ότι τα πακιστανά τα έφερε με καραβιές η Χούντα ήδη από το 1970; Ξέχασες ότι τα ξένα πληρώματα στα καράβια (ακόμα και στις τράτες και στα ψαράδικα του Αιγαίου!) τα έφεραν οι ίδιοι οι ελληναράδες εφοπλιστές και καπετάνιοι; Πού το είδες το "απρόσκλητος" αδερφέ; ΒΟΥΚΙΝΟ είχαν βγάλει τα δικά μας τα κουμάσια και καλούσαν τους μετανάστες στη χώρα!!! Επειδή τώρα δεν μας αρέσουνε;;;

Βρε αδερφέ δεν είναι στοιχειώδες ότι δεν μπερδεύουμε "τη ΝουΔούλα, τη Χούντα και τους εφοπλιστές" και τα λοιπά κουμάσια αφεντικά με τον ελληνικό λαό;

(Μήπως και οι αποφάσεις του Τσολάκογλου εξέφραζαν τις μεγάλες μάζες;)

Δεδομένου ότι οι μετανάστες ήρθαν στην τεράστια πλειοψηφία τους παράνομα, με σαπιοκάραβα κλπ είναι προφανώς κατανοητό στους ίδιους ότι δεν ήρθαν μετά προσκλήσεως. Σωστό;

3. Η βαριά ... βιομηχανία του σύγχρονου μηδενισμού είναι η ανεπτυγμένη Δύση. Αυτό αρκεί, νομίζω, για να συμπεράνουμε πως ο σύγχρονος μηδενισμός δεν προκύπτει από μια "αντιδιαστολή φτώχειας με πλούτο".

Ναι, δεν προκύπτει από εκεί, αλλά η συνάντηση αυτή δρα ως καταλύτης. Να φέρω ως παράδειγμα τη σύγχρονη Ρωσσία π.χ. Θα έλεγες ή όχι ότι βρίσκεται σε κατεξοχήν μηδενιστική συνθήκη ζωής ―περισσότερο ίσως και από το Λος Άντζελες; Γιατί εδώ η "χλιδή" του καπιταλισμού και του "Θεάματος" προκύπτει ως το μόνο περιεχόμενο, και το υπόλοιπο γεμίζεται με λύσσα, βότκα και απελπισία.

5. Μόνο ο Πλεύρης; Ολόκληρο ΛΑ.ΟΣ με Πλεύρη βουλευτή δεν τον βλέπεις; Και με τη Νουδούλα να υιοθετεί σιγά-σιγά τα δικά τους αυταρχικά ακροδεξιά μέτρα;

Θεωρώ απλώς αστεία ως "απειλή" το ΛΑΟΣ, χωρίς ή με Πλεύρη βουλευτή. Μαζί και τη Νουδούλα. Γιατί οι επιλογές και οι στρατηγικές του κεφαλαίου παγκόσμια και τοπικά δεν έχουν την παραμικρή σχέση με αυτόν τον ξεπερασμένο τύπο "αυταρχισμού".

(Με την τζάμπα προβολή, δε, που απολαμβάνει το κατασκεύασμα του ΛΑΟΣ από τους επιφυλλιδογράφους, δημοσιογράφους και μηντιάδες, θα έβγαζα βουλευτή και το γάτο μου ―με μεγαλύτερο ποσοστό, καθότι είναι πολύ χαδιάρης).

Η απάντηση στην εγκληματικότητα των μεταναστών, ναι, δεν είναι αυτή - μα διάολε, δεν είπα κάτι τέτοιο! Όμως έχεις μείνει λίγο πίσω: ξεχνάς ότι πλέον μιλάμε για ελληνομεταναστευτικό, ελληνοαλβανικό, ελληνορώσικο, ελληνορουμάνικο, κ.ο.κ. εγκληματικό "λόμπι"! Τα πράγματα είναι κομμάτι πιο σύνθετα δηλαδή από το διαχωρισμό που υποθέτεις, μεταξύ μιας "ελληνικής" και μιας "μεταναστευτικής" εγκληματικότητας.

Επαναλαμβάνω και εδώ: μιλάμε για "ελληνομεταναστευτικό, ελληνοαλβανικό, ελληνορώσικο, ελληνορουμάνικο εγκληματικό λόμπι" επειδή βρίσκουν και κάνουν. Αν δεν έβρισκαν έτοιμα ρωσικά, ρουμανικά και αλβανικά χέρια, σε μεγάλο αριθμό και στις κατάλληλες συνθήκες (παρανομίας, κλπ), δεν θα έκαναν.


1. κανείς δεν είπε ότι επειδή οι έλληνες εγκληματούσαν δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή εγκληματούν τώρα οι ξένοι στην ελλάδα. είναι όμως ορθό να τονίζεται ότι η εγκληματικότητα δεν οφείλεται στην καταγωγή ή τα γονίδια. και είναι δυο φορές ορθό να υπενθυμίζεται, γιατί πάμπολλες φορές τονίζεται το αντίθετο ότι εκείνοι οι μετανάστες που εγκληματούν εγκληματούν επειδή είναι μετανάστες.

Εδώ όμως μπερδεύεις δυο πράγματα:

Άλλο το

α) "οι μετανάστες που εγκληματούν εγκληματούν επειδή είναι μετανάστες"

και άλλο:

β) "η εγκληματικότητα οφείλεται στην καταγωγή ή τα γονίδια"

Η ιδιότητα του μετανάστη δεν είναι ούτε βιολογική, ούτε καταγωγική.

Όποιος λέει λοιπόν ότι οι "οι μετανάστες που εγκληματούν εγκληματούν επειδή είναι μετανάστες" δεν λέει ότι εγκληματούν λόγω γονιδίων ή καταγωγής. Λέει κάτι άλλο. Ότι δηλαδή η ιδιότητα του μετανάστη με όσα αυτή συνεπάγεται (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, κλπ) ευνοεί την μετάβαση σε εγκληματική συμπεριφορά. Είναι προφανές π.χ. ότι ο συνδυασμός της έλλειψης οικονομικών μέσων, με την μη ευχέρεια στην γλώσσα της χώρας προορισμού και την λαθρόβια χωρίς χαρτιά και εργασία διαβίωση οδηγεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στην εγκληματικότητα. Λάθος;

3. αν στην ισοπεδωτική λογική του νεοφιλελευθερισμού κανείς αντιτάσσεται με την εκδίωξη των μεταναστών είναι σα να καταπολεμά το αποτέλεσμα και όχι την αιτία. διότι είναι ο καπιταλισμός αυτός που επιδιώκει παντού - είτε στον τρίτο κόσμο είτε εδώ με μετανάστες - πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και χαμηλούς μισθούς.

Ναι ―αλλά είτε σκοπεύουμε με σιγουριά να ρίξουμε τον καπιταλισμό αύριο-μεθαύριο, ή, αν δεν είμαστε τόσο μαξιμαλιστές εξετάζουμε τι μέτρα μπορούμε τώρα να πάρουμε για κάποια από τα προβλήματα που δημιουργεί.

Αν στο σπίτι σου π.χ. βάλει κάποιος φωτιά πρώτα θα πολεμήσεις το αποτέλεσμα (την φωτιά) και μετά την αιτία (τον εμπρηστή). Αλλιώς κινδυνεύεις μεσοπρόθεσμα να μείνεις χωρίς σπίτι ή και να καείς (οπότε δύσκολα θα πολεμήσεις μετά ο,τιδήποτε).

αντίθετα, η ενσωμάτωση/αφομοιωση ενός τμήματος, η νομιμοποίηση όσων εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας και η ταυτόχρονη αστυνόμευση της χώρας και απομάκρυνση όσων πλέον προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα είναι "προσωρινά" μια δίκαιη, ανθρωπιστική αλλά και εθνικά συμφέρουσα λύση.

Δεν διαφωνώ ―και εγώ αυτό προτείνω.

Αλλά ούτε η νομιμοποίηση είναι τόσο εύκολη, ούτε η αστυνόμευση, ούτε η απομάκρυνση.


"Όποιος λέει λοιπόν ότι οι "οι μετανάστες που εγκληματούν εγκληματούν επειδή είναι μετανάστες" δεν λέει ότι εγκληματούν λόγω γονιδίων ή καταγωγής. Λέει κάτι άλλο. Ότι δηλαδή η ιδιότητα του μετανάστη με όσα αυτή συνεπάγεται (κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά, κλπ) ευνοεί την μετάβαση σε εγκληματική συμπεριφορά. Είναι προφανές π.χ. ότι ο συνδυασμός της έλλειψης οικονομικών μέσων, με την μη ευχέρεια στην γλώσσα της χώρας προορισμού και την λαθρόβια χωρίς χαρτιά και εργασία διαβίωση οδηγεί σε ένα μεγάλο ποσοστό στην εγκληματικότητα. Λάθος;"

όποιος είναι οικογενιάρχης, δεν έχει πολιτικά δικαιώματα, έχει φέρει την οικογένειά του επειδή δεν υπάρχει ελπίδα στη χώρα του (ή είναι η μόνη πηγή εισοδήματος για την οικογένειά του στο εξωτερικό), και διατρέχει τον κίνδυνο να απελαθεί αυτομάτως ή να φυλακιστεί και η οικογένειά του να πεινάσει και στην ελλάδα, δύσκολα ρισκάρει να προχωρήσει σε εγκληματικές πράξεις. όποιος είναι εγκληματίας, ασφαλώς δεν έχει τέτοιους ενδοιασμούς. εάν δεν γίνεται ο διαχωρισμός, θεωρητικά και πρακτικά, μεταξύ των κατηγοριών αυτών (οι οποίες ποσοτικά διαφέρουν κατά πολύ αναμεταξύ τους), τότε η άποψη ότι ο μετανάστης οδηγείται στην εγκληματικότητα είναι γενικολογία.


"Αν στο σπίτι σου π.χ. βάλει κάποιος φωτιά πρώτα θα πολεμήσεις το αποτέλεσμα (την φωτιά) και μετά την αιτία (τον εμπρηστή). Αλλιώς κινδυνεύεις μεσοπρόθεσμα να μείνεις χωρίς σπίτι ή και να καείς (οπότε δύσκολα θα πολεμήσεις μετά ο,τιδήποτε)."

το πρόβλημα είναι ότι οι μετανάστες, γενικά και αόριστα, θεωρούνται η φωτιά.


εάν δεν γίνεται ο διαχωρισμός, θεωρητικά και πρακτικά, μεταξύ των κατηγοριών αυτών (οι οποίες ποσοτικά διαφέρουν κατά πολύ αναμεταξύ τους), τότε η άποψη ότι ο μετανάστης οδηγείται στην εγκληματικότητα είναι γενικολογία.

Γενικολογία είναι και οι θεωρητικοί διαχωρισμοί.

Μιλώντας συγκεκριμένα, έγραψα παραπάνω:

(...) για το έτος 2005, σε ποσοστό περίπου 10% αλλοδαπών στο σύνολο του πληθυσμού, αυτοί κατέχουν το 32% των ανθρωποκτονιών, το 34% των βιασμών, το 34% των ληστειών και το 28% των κλοπών και διαρρήξεων.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι εξ’ αιτίας της παρουσίας στην χώρα μας εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων αλλοδαπών «χωρίς να είναι καταγεγραμμένοι πουθενά, των ατόμων χωρίς ταυτότητα και άρα χωρίς τους άτυπους κοινωνικούς ελέγχους που ισχύουν για τους άλλους, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων που διαπράττονται από τους αλλοδαπούς παραμένουν ανεξιχνίαστα και η αριθμητική τους συμμετοχή στο έγκλημα μικρή», όπως αναφέρει ο καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ιάκωβος Φαρσεδάκης. [Καραϊσκάκη Τ. «Πιό επαγγελματίες οι κακοποιοί», Καθημερινή 22/11/1998].

Επίσης πρέπει να προσθέσουμε τις αυξητικές τάσεις της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα τα αυξανόμενα ποσοστά συμμετοχής αλλοδαπών σε αυτήν, όπως προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία. Όπως υπογραμμίζει ο διδάκτορας Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Τσιγκρής, «οι φόβοι του κοινού απέναντι στην εγκληματικότητα των αλλοδαπών δεν είναι καθόλου ανυπόστατοι και μάλλον οι επίσημοι φορείς πλανώνται ή θέλουν να εξωραΐσουν την κατάσταση» [Τσιγκρής Α. «Η αλήθεια για την εισαγόμενη εγκληματικότητα», Ελεύθερος Τύπος 17/6/2002].


Ή από τις ειδήσεις τις τελευταίες 3 μέρες (Καθημερινή):

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν αλλοδαπούς να τρέχουν στις οδούς Σοφοκλέους και Μενάνδρου, κρατώντας στα χέρια μαχαίρια, ρόπαλα και τσεκούρια. Δυνάμεις των ΜΑΤ που έσπευσαν άμεσα στην περιοχή κατάφεραν να συλλάβουν τουλάχιστον 5 άτομα, ενώ οι «πρωταγωνιστές» των επεισοδίων κατάφεραν να ξεφύγουν. 27-03-2009

- - -

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη Αφγανού στο κέντρο της Αθήνας εξαπέλυσε η ΕΛ.ΑΣ. αργά τη νύχτα της Τετάρτης. Στη διάρκεια της καταδίωξης ο δράστης, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, τραυμάτισε με το αυτοκίνητό του τέσσερα άτομα και προκάλεσε φθορές σε 8 σταθμευμένα Ι.Χ. Απείλησε με μαχαίρι γυναίκα οδηγό αρπάζοντας το Ι.Χ. της. Ο δράστης συνελήφθη στην οδό Μάρνη. Χθες, έγινε γνωστό ότι την περασμένη Τρίτη φίλοι του 22χρονου είχαν καταφύγει στον εισαγγελέα ακροάσεων για να τον πληροφορήσουν ότι ο φίλος τους δεν ήταν καλά στα λογικά του. Την ίδια μέρα επτά αστυνομικοί από το τμήμα Εξαρχείων με τον φίλο του και εισαγγελική παραγγελία επισκέφθηκαν τον νεαρό στο διαμέρισμά του. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο Αφγανός έβγαλε σπαθί, οι αστυνομικοί φοβήθηκαν και έφυγαν. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν στο σπίτι. 25-03-2009