Δημοσιεύθη:
9.5.08 @ 2:25 π.μ.
Ετικέτες:




 

Η παπάρα της εβδομάδας

Μια φοβερά πρωτότυπη σκέψη —αν μη τι άλλο— από τον J95:

Υπήρχαν κάποτε στην Αμερική κυνηγοί που ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με την υπόλοιπη φύση. Σκότωναν μόνο τα πιο ασθενή ζώα, φροντίζοντας έτσι να υπάρχει επάρκια τροφής για τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα αυτοί οι κυνηγοί να είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οικοσυστήματός σου. Αυτή η ειδυλλιακή κατάσταση κράτησε χιλιάδες χρόνια και όλοι νόμιζαν ότι θα συνεχιστεί στο διηνεκές.

…και τότε ήρθαν οι Ινδιάνοι.

Οι πρόγονοι των Ινδιάνων είναι οι βασικοί ύποπτοι για τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών στην Αμερικανική ήπειρο τα τελευταία εξηνταπέντε εκατομμύρια χρόνια (σκότωσαν όλα τα μεγάλα φυτοφάγα εκτός από τα βουβάλια με αποτέλεσμα να εκλείψουν και τα περισσότερα μεγάλα σαρκοφάγα [τους αρμονικούς κυνηγούς που λέγαμε]). Οι Μαορί κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα να εξαφανίσουν όλα τα γιγάντια κοτόπουλα των νησιών τους με αποτέλεσμα να λιμάξουν και να μετατραπούν σε ανθρωποφάγους, και 60.000 χρόνια πριν η Αυστραλία καιγόταν (και ερημοποιούνταν) από άκρου εις άκρον γιατί προφανώς οι Αβορίγινες δε μπόρεσαν να σκεφτούν καλύτερο τρόπο για να απαλλαγούν από τις σαρκοβόρες σαύρες 6 μέτρων με το δηλητηριώδες δάγκωμα που ως δέσποζαν στην ενδοχώρα[*].

Και αφού όλοι αυτοί έσφαξαν, ερημοποίησαν, εξαφάνισαν, έκαναν εν ολίγοις ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να καταστρέψουν τα οικοσυστήματα που τους υποδέχτηκαν, έρχονται και σου το παίζουν παιδιά της φύσης.

Έχει πει μάλιστα και ένας αρχηγός των ινδιάνων πως όταν το τελευταίο ζώο με δηλητηριώδες δέρμα πλακωθεί από το τελευταίο δέντρο επειδή το τελευταίο πουλί το τσίμπησε την ώρα που προσπαθούσε (το ζώο) να φάει το τελευταίο ψάρι που σπαρταρούσε στα τελευταία λασπόνερα, τότε ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι δε μπορεί να τρέφεται μόνο με το χρήμα. Ή κάτι πολύ παρόμοιο. Προφανώς εννοούσε “εμείς τουλάχιστον αφήσαμε τους σκίουρους και τις πέστροφες”.

Όλα αυτά τα είδα στα DVD του BBC με τους δεινόσαυρους που έχει το βίντεο κλαμπ της γειτονιάς μου και απηχούν τον πραγματικό κόσμο[#]. Ως τότε έπαιρνα (ελάχιστα μεν, αλλά) στα σοβαρά τον κόσμο των χίπηδων, τουλάχιστον σε αυτήν την πλευρά του. Σε αυτόν τον κόσμο ο Δυτικός πολιτισμός είναι το τέρας των τεράτων, που δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα από σεβασμό στο περιβάλλον όπως έκαναν όλοι οι άλλοι πολιτισμοί. Στην πραγματικότητα όπως είδαμε[+] όλοι οι πολιτισμοί το περιβάλλον το έγραφαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι (προφανώς το να αλλάξεις γνώμη 13.000 χρόνια αργότερα όπως έκανε ο ινδιάνος αρχηγός δε μετράει ιδιαίτερα. Σίγουρα όχι για τα μαμούθ, τους σμιλόδοντες, τα τρία είδη αλόγων και τα δύο είδη καμήλας που εξαφάνισαν οι πρόγονοι του τύπου). Δε θα ήταν μάλιστα υπερβολικό να ισχυριστούμε πως ο μόνος πολιτισμός στην ιστορία που απέκτησε (έστω και λειψή) οικολογική συνείδηση πριν καταστρέψει τα πάντα γύρω του ώστε να ποιήσει την ανάγκη φιλοτιμία είναι ο… Δυτικός! Κι αυτό γιατί είναι τρομερά δύσκολο να αποκτήσεις οικολογική συνείδηση όταν νομίζεις ότι π.χ. τα βουβάλια τα στέλνει ο Θεός των Βουβαλιών και το μόνο που πρέπει να κάνεις για να έχεις άπειρα βουβάλια είναι να ζωγραφίσεις αηδίες στο σπήλαιό σου και να χορεύεις γύρω τους.


Και για να μην μου πάθετε από το Μάχιμουμ Οβερλόαδ (sic) παπάρας για αυτό το μήνα, να δώσω και μια πιο σοβαρή νότα:

Πως να στο πώ; Αξίζει να πολεμάς για την κατάργησι των ατομικών βομβών. κι ας μην καταργηθούν μαζί τους και τα δόρατα. Κι ας είναι όπλα κι αυτά.

Κι από την άλλη, αν κάθε φορά που οι περιστάσεις μας καλούν σε κίνησι για την κατάργησι των ατομικών βομβών, εμείς θέτουμε σαν προυπόθεσι την ταυτόχρονη κατάργησι των τόξων, επειδή κι αυτά όπλα είναι, ε τότε σα να μαστε βαλτοί. Α. Φαρμάκης

8 σχόλια:

Αναγνωρίστε επιτέλους την γενοκτονία των αμοιβάδων!

Επιτροπή αγώνα.

ΥΓ. Αλήθεια με εκείνη την καμπάνια για την απελευθέρωση των σπειροχαιτών που συμμετείχα παλιά, έχουμε κανά νέο :-D


"Υπήρχαν κάποτε στην Αμερική κυνηγοί που ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με την υπόλοιπη φύση. Σκότωναν μόνο τα πιο ασθενή ζώα, φροντίζοντας έτσι να υπάρχει επάρκια [sic] τροφής για τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα αυτοί οι κυνηγοί να είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του οικοσυστήματός σου. Αυτή η ειδυλλιακή κατάσταση κράτησε χιλιάδες χρόνια και όλοι νόμιζαν ότι θα συνεχιστεί στο διηνεκές.
…και τότε ήρθαν οι Ινδιάνοι."

επίσης, αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν αρχαία μακεδονικά ψηφιδωτά στα οποία απεικονίζονται σκηνές κυνηγιού λιονταριών στην Ελλάδα. επιπλέον τον παλιό καλό καιρό υπήρχαν πολλά άλλα είδη (ελέφαντες, τίγρεις κ.λπ.) στην Ελλάδα, αν πάλι δεν κάνω λάθος.

"Υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα Πελασγοί και Λέλεγες κυνηγοί που ζούσαν σε απόλυτη αρμονία με την υπόλοιπη φύση (...)... και τότε ήρθαν οι Αχαιοί και οι Ίωνες"


Αυτό το ντοκιμαντέρ του BBC το είχα δεί και εγώ (μέσω της γνωστής φυλλάδας που τα διανέμει μαζί την κυριακάτική τηw έκδοση).
Είναι πραγματικότητα αυτά που περιγράφονται εκεί, ή απλώς εικασίες βασισμένες σε ευρήματα΄
Μάλλον το δεύτερο λέω εγώ. 'Αρα δεν μπορούμαστε να είμαστε βέβαιοι
ότι όντως έτσι έγινε. Και δεν πρέπει να καταπίνουμε αμάσητο οτιδήποτε μας σερβίρεται, επειδή μας σερβίρεται απ' το BBC.
Συν τοις άλλοις, εξαφανίσεις ειδών έχουν προκύψει αρκετές φορές στο παρελθόν και όχι λόγω ανθρώπινης παρέμβασης.


Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

Βάζουμε στοίχημα πως σε λίγο καιρό θα διαβάσουμε κάπου ότι για την παγκόσμια έλειψη τροφίμων φταίνε οι φτωχοί λαοί, γιατί ενώ δεν έχουν αρκετά για να τραφούν, έχουν μεγάλο αριθμό γεννήσεων;

Ήδη το έχω ακούσει στην ελλάδα σαν σοβαρή άποψη, για μητέρες που κάνουν 2 και 3 παιδιά ενώ δεν έχουν εξσφαλισμένη εργασία


Δε νομίζω ότι πιάνετε το νόημα της ανάρτησης του J95.
Δεν παραδίδει μάθημα παλαιοντολογίας, καταφέρεται εναντίον των "βρωμοχίπηδων".
Είναι υπερβολικά αυτά που γράφει (χοντροκομμένα, φαιδρά κ.λπ.), σύμφωνοι, όμως πρόκειται για την υπερβολή της αγανάκτησης.

(όπου "βρωμοχίπηδες" = όλοι αυτοί που φαντασιώνονται ένα χρυσό, οικολογικό παρελθόν και εξιδανικεύουν καταστάσεις στις οποίες δε θα άντεχαν να ζήσουν ούτε για 5 λεπτά)


Πολλές φορές μιλάω κι εγώ έτσι, όπως ο J95, όταν με τσατίζει ο άλλος με το δογματισμό του. Πάω και υποστηρίζω ακριβώς τις αντίθετες θέσεις -έτσι, για σπάσιμο.
Βρίσκω και επιχειρήματα.


Έβλεπα άλλο ντοκιμαντέρ στη Ν.Ζηλανδία, όπου έχουν πάει οι Άγγλοι και προσπαθούν να πείσουν τους ιθαγενείς ότι ούτε κι αυτοί είναι ουσιαστικά 'αυτόχθονες', γιατί κι αυτοί από κάπου αλλού ήρθαν εκεί και τρία πουλάκια κάθονταν.
Γιατί το κάνουν αυτό; Νιώθουν 'τύψεις' για το αποικιακό παρελθόν;
Τον Καίσαρα πολλοί εθαύμασαν, τους πραιτωριανούς όμως ουδείς.