Δημοσιεύθη:
18.4.08 @ 10:30 μ.μ.
Ετικέτες:




 

Η (κολοσσιαία) παπάρα της εβδομάδας

Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου. Την πρόταση του κοινοποίησε και στους Έλληνες ευρωβουλευτές.

Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.


Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως "τροφή για σκέψη" τα εξής:

1. Να καταργηθούν τα γράμματα "η" και "υ" και να αντικατασταθούν από το γράμμα "ι".

2. Να καταργηθεί το γράμμα "ω" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "ο".

3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: "αι"---> "ε", "ει"--->"ι", "οι--->ι", "υι"--->ι", "αυ"--->"αβ", "ευ"--->"εβ"

4. Να καταργηθεί η χρήση του "γγ" και να αντικατασταθεί από το "γκ".

5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα "ς" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "σ".

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το "ου").

Ο κ. Ματσάκισ ιποστιρίζι ότι ι απλοπίισι τισ Ελινικίσ γραφίσ "καθίστατε αναγκέα μέσα στα πλέσια μιασ τάσισ ενοτικίσ πορείασ τον γλοσόν στιν Εβροπαϊκί Ένοσι. Επιπλέον, μια τέτια αλαγί θα καταστίσι τιν Ελινικί γραφί πιο απλί κε πολύ πιο εύχριστι. Ιδιέτερα όσον αφορά τιν χρίσι ιλεκτρονικού ιπολογιστί κε σε σχέσι με μεγάλο αριθμό ατόμον που έχουν διάφορεσ μορφέσ δισλεξίασ".

Πηγή: skai.gr


(Η διαμόρφωσις της τελευταίας παραγράφου, δική μου —με βάση τις προτάσεις του καινοτόμου ευρωβουλευτή)

12 σχόλια:

ίξερα ότι ήταν σούργελο αλλά όχι κε τόσο.
μιλάμε για οπτικί δισαναγνοστικί αφασία.


εύχριστι
θεσ να πισ, έφχριστι.
Κίτα: ο Ματσάκισ ίνε κάποσ πιραγμένοσ.
Απ'όταν δε απαλάχτικε από τισ κατιγορίεσ αρχεοκαπιλίασ, δεν το άντεξε :-)


Είστε υπερβολικοί στους χαρακτηρισμούς σας για έναν εκλεγμένο αντιπρόσωπο του Λαού. Επιπλέον, δυστυχώς δεν βλέπετε ούτε πέντε χρόνια μπροστά, ενώ ο κ. Ματσακισ (και η κα Διαμαντοπούλου μαζί του) έχουν ορίζοντα αιώνων.

Η ελληνική γλώσσα πεθαίνει, σιγά σιγά, και την σκοτώσανε οι ίδιοι οι χρήστες της.

Αναρωτιέμαι γιατί ο κ. Ματσακισ έμεινε μόνο σε αυτές τις προτάσεις και δεν μίλησε και για οριστική κατάργηση των τόνων και, αυτό που προσωπικά θεωρώ ότι χρειάζεται, την επιβλημένη και επίσημη χρήση των γκρικλις με την ορθή διδασκαλία τους στα σχολεία,την χρήση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ανάπτυξη λεξικών για τα κινητά και τους υπολογιστές κτλ.

Σε λίγο θα μας ζητήσετε την επαναφορά της δασείας και της περισπωμένης! Αρχαιολάτρες.


τι ορεα ελινικα κε τι ορεο που επιτελουσ αναγνοριζετε ι προσφορα του θεου μποστ κε του προφιτι του ματσακι (μαϊντανο;).

Ματσακι ζισ εσι μασ οδιγισ

Ματσακι προχορα σε θελι ολι ι χορα

Ματσακι το ματσακι γεμιζι το μπλογκακι (παπαρες)

ματσακι κοπσε τισ ματσακίεσ

(κε τισ ματσακονιεσ)


ο χριστόσ !


απορό που τέτοιεσ προτάσις βρίσκουν το δρόμο τουσ για τα υπουργία. επίσησ που κανίσ δεν του χωσε κανένα χαστούκι όταν ίταν μικρόσ να μάθι να μι ξεστομίζι παπαριες. ατιμη ελληνική (και κυρπιακή πασιφανός οικογενια!!!!!)


ο Χρηστος και Αποστολος Γκλετσος!


αλοστειαρχειδεχοριζανετιςλεξιςμεδιαστιματααναμεσατουςοποτεπροχοροdαςτοεπιχιριμα"τιθελετετουςτονουςαφουιαρχειδεντουςβαζαν"δηλαδη"πρεπιναγραφετεοποςεγραφανστιςαρχεεςπλακεςαλιοςμιτοπεζετεοπαδιτιςγλοσικιςσινεχιαςκετσαbουνατεγιαπολιτονικο"ιαρχειπουγραφανετσιδενιτανμαλακεςουτεδισλεκτικιουτεανικανιναδιαβαζουντετιακιμενααντιθετααναπτικσανεφοβεροπολιτισμοπεριμενολιποντουςμονοτονιστεςναιποστιρικσουντοντροποαφτονγραφιςοχιμονοεπιδι"ετσιγραφανιαρχει"αλακεεπιδιεξικονομιχρονο


Η διαμόρφωσις της τελευταίας παραγράφου, δική μου —με βάση τις προτάσεις του καινοτόμου ευρωβουλευτή)

ενοισ"κενοτομου"απροσεχτε


Ορέα τα γράφις! χοχο
Ωραία τα λες! :)


Τι εννοείς "πορείασ"; Δεν υπάρχει τέτοια λέξη. Αυτές οι ερασμιακές υποθέσεις είναι πολύ μπανάλ. Ούτε διαλυτικά χρειάζονται (Εβροπαϊκί), αφού εν προκειμένω δεν υπάρχουν δίψηφα φωνήεντα και το οϋ θα γινόταν οι.

Ο i.i. έκανε κάποια παραπάνω λαθάκια, αλλά αυτό μόνο ελπίδα μπορεί να μας δίνει.
Είναι καταπληκτικό στραμπούληγμα στο μυαλό αυτό το πράμα.

Παρακαλώ, αφού το διαβάσεις, διέγραψε το σχόλιο.


Οχ το μάτι μου... Όχι άλες τέτιεσ παπάρεσ...