Δημοσιεύθη:
5.2.08 @ 4:12 μ.μ.
Ετικέτες:




 

Ηλεκτρονικό εμπόριο, Ελλάδα, 2008

Διαλέγω έναν σκληρό δίσκο από το διαδικτυακό κατάστημα e-shop.gr.

Προσθήκη στο καλάθι αγοράς, κλικ στο πληρωμή, https ασφαλής φόρμα, εισάγω τα στοιχεία της πιστωτικής μου, όλα ωραία και καλά.

"Η συναλλαγή σας ολοκληρώθηκε, ο αριθμός αναφοράς είναι ο τάδε, μπορείτε να παρακολουθείτε την πρόοδο της παραγγελίας σας από αυτή την σελίδα".

Κλασσικά πράγματα.

Την άλλη μέρα έρχεται το μέηλ μου με προσγειώνει στην νεοελληνική πραγματικότητα:

Η παραγγελία σας βρίσκεται σε αναμονή προς αποστολή των δικαιολογητικών για την χρέωση της κάρτας σας.

Τα δικαιολογητικά που χρειαζόμαστε είναι: η φωτοτυπία της κάρτας (με καλυμμένα τα τέσσερα τελευταία νούμερα της κάρτας) και της ταυτότητας του κατόχου (εμπρός πίσω). Στο φαξ 210 ΧΧΧΧΧΧΧ ή μέσω email.

Έγραφα που ζητούνται από τις τράπεζες για την δική μας και δική σας κάλυψη σε περίπτωση που η κάρτα είναι κλεμμένη ή υποκλεμμένη.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η παραγγελία σας μπορεί να πληρωθεί και με αντικαταβολή (πληρωμή κατα την παράδοση).

Ευχαριστώ.


Να στείλω "δικαιολογητικά" για την χρέωση της κάρτας; Καλά, και τα στοιχεία της κάρτας που συμπλήρωσα στην σελίδα σας τι ρόλο έπαιζαν; Έτσι, για να περνάει η ώρα; Για ηλεκτρονικό εμπόριο έχετε ακούσει;

Όλα τα φυσιολογικά ηλεκτρονικά καταστήματα, από το μικρότερο ηλεκτρονικό κατάστημα του εξωτερικού μέχρι το Amazon.com αλλά και το Πλαίσιο και πλείστα όσα, άσχετα είναι ή μη ασφαλή επειδή δεν ζητάνε φωτοτυπίες και φαξ;

Γνωρίζετε, φίλοι "ηλεκτρονικοί έμποροι", ότι αυτό που ζητάτε είναι ανασφαλές και επικίνδυνο; Όλη η ουσία του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι στην εισαγωγή των στοιχείων μέσω κρυπτογραφημένων, ασφαλών σελίδων μέσω ειδικής τεχνολογίας. Όταν ...συμπληρωματικά (!!!) στέλνουμε φωτοτυπίες της πιστωτικής κάρτας και της ταυτότητας μέσω fax και email στέλνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία χύμα στο κύμα χωρίς καμμία προστασία.

Και όχι, το "με καλυμμένα τα τέσσερα τελευταία νούμερα της κάρτας" δεν αποτελεί προστασία. Τα συγκεκριμένα ψηφία υπάρχουν σε κάθε απόδειξη πληρωμής που παίρνουμε από ηλεκτρονικό κατάστημα αλλά και από φυσικές αγορές. Είναι το πιο εύκολο να βρεί οποιοσδήποτε σχετικά με την κάρτα μας. Δεν του είναι τίποτα, λοιπόν, το να τα συνδυάσει με τα υπόλοιπα στοιχεία που μας ζητάτε να στείλουμε μέσω μέηλ και να έχει έτσι πλήρη πρόσβαση στο νούμερο της κάρτας μας.

Ορίστε τι γράφει η ίδια η VISA σχετικά:

Never send payment information via email. Information that travels over the Internet (like email) is not fully protected from being read by outside parties. All reputable merchant sites use encryption technologies that will protect your private data from being read by others as you conduct an online transaction.

Visa and reputable merchants will never ask for any account or personal information in an email.


Η κοινωνία της πληροφορίας δεν είναι για όλους. Θέλει και επιδέξιους εμπόρους. Όσοι δεν μπορούν παρακαλούνται να αφήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και να το γυρίσουν σε κάτι πιο παραδοσιακό, π.χ λαϊκές αγορές.



1 σχόλια:

Είναι καθαρά θέμα άγνοιας φίλε μου και όπως ξέρεις η άγνοια εγκυμονεί κινδύνους. Να ζητάς την αποστολή στοιχείων πιστωτικής κάρτας μέσω email ή fax είναι απαράδεκτο. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να διαφημίζουν την άγνοιά τους για τους βασικούς κανόνες ασφαλείας των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

http://www.makemoneyonline.gr/