Αν βάλει κανείς τό όνομά του στήν μηχανή αναζήτησις των ΝΕΩΝ, θα του δοθούν χιλιάδες άρθρα - όλα σχεδόν υβριστικά. Και αν προσθέση σε αυτά τα παρόμοια των άλλων εφημερίδων, ΒΗΜΑ, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, τα βιβλία και τά άρθρα των περιοδικών - τις δηλώσεις πολιτικών, καλλιτεχνών, κουλτουριάρηδων αμερικανόπληκτων, καθηγητών και πανεπιστημιακών - θα βρεθή σε ένα πρωτοφανές και πρωτόγνωρο, μοναδικό στην ιστορία ως πρός τό μέγεθος γκωνάρι ύβρεων και συκοφαντιών. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος να έχη ακούση όσα άκουσε καί ακούει ο Χριστόδουλος - από τήν νεοτάξ. Από τον εκσυγχρονισμό. Ενα βουνό λάσπης, ένας Πηνειός βρωμόνερα πού θα χε πνίξη τόν καθένα.
Τι του ζητάνε; Μία λέξη υποταγής - μία μικρή προδοσία ώστε να σπάση σε μικρά κομμάτια αυτό πού οι νεοτάξ ονομάζουν τό "το ελληνικό τριτοκοσμικό μπετόν αρμέ του 80%" Θα βλέπατε τότε πόσο καλή και τρυφερή είναι η εξουσία με τούς ανθρώπους της - πρώτη σελίδα ο Εθνάρχης Χριστόδουλος, ο Μέγας Χριστόδουλος. Μέχρι στιγμής, αυτή τήν λέξι δεν τήν είπε, τήν μικρή προδοσία δέν τήν έκανε.
Τίτλοι μερικών από τα χιλιάδες των άρθρων:
- Παραλήρημα Xριστόδουλου
- Tις ταυτότητες θέλει να επαναφέρει ο Xριστόδουλος
- Ο Xριστόδουλος δεν αναγνωρίζει την οικουμενικότητα
- Εξαιρετικά επικίνδυνος ο Χριστόδουλος
- Παροξυσμός Xριστόδουλου
- Και νέο παραλήρημα Χριστόδουλου κατά της παγκοσμιοποίησης
- Nέες προκλητικές δηλώσεις Xριστόδουλου
- Διεκδικεί ρόλο... Eθνάρχη
- Παραλήρημα Xριστόδουλου
- Τα... λόγια τα μεγάλα από τον Χριστόδουλο
Και λίγα από όσα είπε για την Κύπρο. «
Νιώθω την ανάγκη να σας πω ότι οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στη συντριπτική τους πλειοψηφία βλέπουμε τον Ελληνισμό να οδηγείται επικινδύνως κοντά στον βωμό του Μολώχ των γεωσυμφερόντων και δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς γι' αυτό. H Κύπρος είναι ένα κάρβουνο στην ψυχή μου» τόνισε αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Ας πούμε, τί τόν εμποδίζει να γονατίση, να φορέση σαλιάρα και να επιτελέση έτσι τό έργο που του ζητούν; Και στα ώπα ώπα θα τόν είχαν καί Ιπεχτσί θα του έδιναν, και στα πάρτυ θα τόν καλούσαν. Ωραία ζωή !
Γιατί δεν τo βουλώνει; Εννοώ, μ αυτόν τόν χαρακτήρα που του καταμαρτυρούν, αρχομανής, τηλεορασάκιας, φιλοχρήματος κλπ αυτή δεν θα ήταν η φυσικότερη στάσι; Εσύ τι λές;
Είναι μεγάλος ο Χριστόδουλος, τόν έστειλαν δε τήν κατάλληλη στιγμή. Αν θες αγίους γίνε εσύ. Αρκεί ένα απόγευμα γράφουν οι πατέρες. Ναι, ο Χριστόδουλος δεν είναι η Εκκλησία. Αλλά είναι κι όλας. Οπως κι εσύ είσαι ΟΛΗ η Εκκλησία. Αλλωστε, δεν έγραψα παρα μόνο πώς εκείνοι, οι ακατανόμαστοι, στό πρόσωπό του χτυπούν τήν Εκκλησία. Και τέλος, είναι ανυπόφορο να βλέπης να χτυπάνε σαν το χταπόδι, με ψέμματα, συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις έναν άνθρωπο - και να μην τόν υπερασπίζεται κανείς. Α Ν Υ Π Ο Φ Ο Ρ Ο. Δειλία.
Προχθές έψαχνα κάτι στα ΝΕΑ και μου ρθε να βάλω στήν μηχανή αναζητήσεως άρθρων τήν λέξι ΕΚΚΛΗΣΙΑ. Μάλιστα, έθεσα περιορισμό να μου δείξη τα άρθρα μόνο του τελευταίου έτους - 10 μηνών. Πόσα πήρα λές; Χιλιάδες άρθρα ! Και στήν συντριπτική τους πλειονότητα εχθρικά πρός τόν Χριστόδουλο, υβριστικά, ειρωνικά και σαρκαστικά. Ηλίθια. Πρόσθεσε τις υπόλοιπες εφημερίδες, την τηλεόρασι, τό ραδιόφωνο... Ουδέποτε άνθρωπος στήν Ελλάδα εχει δεχθεί τόσες προγραμματισμένες και κατευθυνόμενες από τα νεοταξικά κέντρα επιθέσεις - και μάλιστα ενώ ταυτογχρόνως τόν αγαπά ο κόσμος ! Μα τι λέμε τώρα....
Να γίνουμε δηλαδή κι εμείς ποντικόψυχοι;
Δεν έχει δι' όλου σημασία αν συμφωνείς σε κάτι με κάποιον και διαφνείς σε κάτι άλλο. Με τους προχθεσινούς τρομοκράτες στήν Μόσχα κι εγώ σε κάτι θα συμφωνούσα, όμως πόσο λάθος θα έκανα καί πόσο ανακριβής θα ήμουν αν έλεγα: "
μ' αυτούς τούς ανθρώπους διαφωνώ εντελώς"! Εφ' όσον διαφωνώ στο βασικό, τα υπόλοιπα δεν είναι ανούσιες λεπτομέρειες; Ετσι δεν θα με αντιμετώπιζαν και οι ίδιοι αν τούς έλεγα, διαφωνώ με αυτήν τήν πράξι σας αλλά συμφωνώ πώς τό τσάϊ πίνεται μόνο μ έναν κύβο ζάχαρι ...
Ετσι και με τόν Χριστόδουλο αλλά ανάποδα. Συμφωνώ στο βασικότερο. Μ αρέσει πού χει γνώμη για τα πάντα - και θεωρώ απαράδεκτη τήν σιωπή πού προσπαθούν να του επιβάλουν - όπως θα θεωρούσα απαράδεκτη τήν σιωπή πού θα προσπαθούσαν να επιβάλουν σε μία πόρνη αν αυτή αποφάσιζε να πη τήν γνώμη της για τήν ηθική ή τα διαστρικά ταξίδια. Δεν θα λεγα ποτέ:μιά πόρνη απαγορεύεται να μιλάη για τό σύμπαν, τήν θεωρία του χάους, ή τήν παιδαγωγική - αυτοί όμως - και είναι χιλιάδες κυριολεκτικά, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, ανθρωποι του «πνεύματος», καλλιτέχνες και καθηγητές - λένε πώς ο Αρχ. απαγορεύεται να μιλάη - ας πούμε για τήν πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά ακόμα και για τήν πατρίδα, τήν σημαία, τα θρησκευτικά στα σχολεία ή τό Σύνταγμα.
Η ακόμα χειρότερα, προσπαθούν να του υποδείξουν τόν τρόπο με τόν οποίο θα μιλάη - άνθρωποι εχθρικοί προς τήν ορθοδοξία και τήν πίστη, ψυχροί ακοινώνητοι περιφρονητικοί και αδιάφοροι - να του δώσουν μαθήματα ορθόδοξης πατρολογίας και συμπεριφοράς !
Δεν είναι ανυπόφορη η κατάστασι; Δεν θα αντιδρούσες εσύ ενώπιον της; Είμαι βέβαιος πώς ναί.
Γειά σου Ανδρέα,
1. Συμφωνώ ότι αμφότεροι (ο αρχιεπίσκοπος και η πόρνη) πρέπει να έχουν δικαίωμα να μιλάνε για ό,τι θέλουν, την παιδαγωγική, την θεωρία του χάους, το σύνταγμα κλπ. Και εγώ έχω το δικαίωμα να τους πάρω ή να μην τους πάρω σοβαρά. Δηλαδή έχω το δικαίωμα και την υποχρέωση να ελέγξω την 'facticity' και την 'veracity' των λεγόμενων τους πρωτού τα δεχθώ σαν “αληθινά”.
2. Το βήμα του αρχιεπισκόπου έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από το βήμα της πόρνης. Ο συντελεστής που πολλαπλασιάζει το μύνημα του Αρχιεπισκόπου είναι 100 φορές πιο ψηλός από της πόρνης. Η πόρνη μπορεί να αγορεύει στη γειτονιά της, ο αρχιεπίσκοπος στο πανελλήνιο. Είναι αστείο να της δίνουμε το ίδιο δικαώμα να μιλάει επί παντός επιστητού χωρίς να της παραχωρούμε την ίδια εμβέλεια.
3. Με την ίδια λογική, και επειδή ο Αρχ. εκφράζει της απόψεις του στο πανελλήνιο, τις εκφράζει και σε θρησκευτικές μειονότητες και σε άθρησκους που είναι (ελπίζω) μέρος του πανελληνιου, οι οποίοι δεν έχουν βήμα με την ίδια, έστω και αναλογικα με τον πληθισμό τους, εμβέλεια.
4. Ποιές είναι οι απόψεις του αρχιεπισκόπου επί όλων αυτών των θεμάτων γνωρίζω μόνο έμμεσα και αποσπασματικά. Αλλά αν θελήσω να σχηματίσω άποψη για τα διαστρικά ταξίδια ας πούμε, άλλο βάρος θα δώσω στην θεωρία του αρχιεπισκόπου, άλλη στον Stephen Weinberg.
5. Όσο για την πολιτική και τους πολιτικούς....Το βρήκα πάλι τυχαία και στο μεταγράφω:Ludovico Zuccolo (1621): "Αυτός που δεν έχει σαλπάρει δεν παριστάνει ότι ξέρει περί πλοήγησης. Αυτός που δεν έχει εντρυφήσει στην μουσική δεν παριστάνεις πως γνωρίζει από τόνους και νότες. Πολύ λίγοι όμως, από όσους δεν έχουν ποτέ τους κυβερνήσει, ισχυρίζονται πως δεν γνωρίζουν να κρίνουν την διακυβέρνηση κρατών και αυτοκρατοριών".
Mε συγχωρείς αλλά δεν κατάλαβα τίποτα. Είναι γεμάτο αντιφάσεις τό μήνυμά σου.
Γράφεις πώς έχει ο καθένας δικαίωμα να λέει ότι θέλει, κι εσύ εχεις δικαίωμα να τόν κρίνης. Ετσι γράφεις στό 1. Πώς; Πώς θα τόν κρίνης; Σ αυτό απαντάς στό 4.
Γράφεις εκεί πώς δεν θα κρίνης αλλά θ ακούσης και θα πιστέψης τήν φωνή της αυθεντίας - του ειδικού. Πώς κρίνης τότε τόν Χριστόδουλο; Δεν είναι μία αυθεντία κι αυτός της πίστης, ένας Στέφανος Βάινμπεργκ όχι των διαστρικών ταξιδιών αλλά της ορθοδοξίας; Γιατί σ ενόχλησε τότε ο κιμάς καί τό κρέας και η μαγκιά; Γνωρίζεις αν οι εικόνες αυτές είναι εικόνες αυθεντικές και αυθεντικά τις εκφράζει ο «ειδικός» Χριστόδουλος;
Δεν πρόκειται βέβαια ακριβώς γιά αντίφασι. Από τήν μιά μεριά είναι αυτός ο κόσμος που υποννοείς - ο κόσμος της τεχνολογίας - τελικά ο κόσμος χωρίς Θεό - ασχέτως της δικής σου ατομικής πίστεως πού δεν γνωρίζω. Ομως αυτός είναι ο κόσμος πού κρύβεται στό μήνυμά σου. Εδώ τήν αλήθεια τήν εκφράζουν μόνο οι εκπαιδευμένοι σ αυτήν, οι ειδικοί, οι επιστήμονες. Οι Οικονομολόγοι την οικονομία, οι φυσικοί τά άστρα, οι θεολόγοι τόν Θεό. Οι ειδικοί, οι αυθεντίες κρίνονται μόνο από αλλους ειδικούς, από άλλες αυθεντίες. Ενα κλειστό σύστημα γνώσεως. Ο καθημερινός άνθρωπος εξόριστος από τόν κόσμο, περιμένει τις αυθεντίες να δώσουν τό νόημα των πραγμάτων. Ναί έτσι είναι τα πράγματα σήμερα.
Υπάρχει κι ένας άλλος κόσμος - ηττημένος σήμερα - αλλά αύριο νικητής ξανά. Είναι ο κόσμος όπου ο Θεός είναι. Υπάρχει. Ολοζώντανος. Σ αυτόν τόν κόσμο, ένας βοσκός χτίζει μιά αυτοκρατορία, ένας ιερέας ορίζει τις αρχές της κοσμολογίας, ένα απλό κορίτσι παραδίδει το σπουδαιότερο μάθημα δημοκρατίας καί πίστης - ο κόσμος του Ηρακλείτου, της Αντιγόνης, του Σβέντεμποργκ, του Αβραάμ, του Μπλαίηκ, του Ντοστογιέφσκυ, του Παπαδιαμάντη. Ενας κόσμος πρίν ή μετά την τεχνολογία, χωρίς ειδικούς και χωρίς αυθεντίες, ανθρώπων ελευθέρων με άπειρες δυνατότητες. Ενας κόσμος θαυμάτων και κατ εμέ - ο κόσμος της ελευθερίας.
Α. Φαρμάκης