Πολύς ντόρος τελευταία για την κατάσχεση του έργου της κυρίας Στεφανή από την έκθεση Art Athina. Όπως το μεταφέρει ο κος.
Ξυδάκης:
Το απόγευμα του Σαββάτου 02.06.2007 άνδρες της Αστυνομίας κατέφθασαν στους χώρους της Hellexpo, επί της οδού Κηφισίας, όπου παρουσιάζεται η γνωστή έκθεση των γκαλερί Art Athina. Oι αστυνομικοί, κατόπιν καταγγελίας (UPDATE - ο καταγγείλας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτευτής του καρατζαφέρειου ΛΑΟΣ), κατέσχεσαν βίντεο έργο της καλλιτέχνιδος Εύας Στεφανή και συνέλαβαν τον διευθυντή της Art Athina Μιχάλη Αργυρού, κατηγορούμενο για παράβαση του νόμου περί ασέμνων και προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους. Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε διότι, σύμφωνα με την καταγγελία και σύμφωνα με την αυτοψία και την κρίση των αστυνομικών, στο έργο παρουσιαζόταν πράξη αυνανισμού με φόντο τη γαλανόλευκη. Το έργο εντασσόταν στην παράλληλη θεματική έκθεση “I SYGHRONI ELLINIKI SKINI” (sic), που παρουσιάζεται στο γκαράζ του κτιρίου.
Θα καταθέσω εδώ ορισμένες παρατηρήσεις και όποιος θέλει ας κάνει ανάληψη:
1) Έλεος, όχι άλλες κοινοτοπίες
Ζούμε πρώτα απ' όλα, με αφορμή το περιστατικό, μια γενικευμένη
κρίση κοινοτοπίας. Ας μετρήσουμε τους τρόπους:
— Κοινότοπη έκθεση. Άλλη μια επιχορηγούμενη έκθεση με τα ίδια και τα ίδια. Άλλη μια σύναξη κουρασμένων καλλιτεχνών με ελάχιστα πράγματα να πούν. Άλλη μια βαρετή μπαλαφάρα.
— Κοινότοπο έργο (χιλιοστή επανάληψη της μπαρουφοειδούς μικροαστικής "πρόκλησης"). Τουλάχιστον οι πρωτοπορίες, προ εκατό ετών όταν η έννοια της πρόκλησης είχε ακόμα νόημα, προσπαθούσαν να προκαλέσουν τους αστούς και τις κατεστημένες αντιλήψεις περί ζωής και τέχνης. Όχι τον μανάβη της γειτονιάς τους, ούτε τον σύλλογο Γηραίων Κυριών Φίλων της Ηθικής Τάξεως. Oι ντανταϊστές, οι σουρεαλιστές και οι λοιποί, είχαν άλλη αντίληψη περί του τι παίζεται κοινωνικά και ποιός είναι ο ουσιαστικός εχθρός. Πάντως όχι ο ...Άδωνης Γεωργιάδης.
— Κοινότοπη αντίδραση. "Αγανακτισμένος πολίτης" καταγγέλει την έκθεση στην αστυνομία, η οποία σπεύδει να κατεβάσει το έργο και να συλλάβει τον διοργανωτή.
— Κοινότοπες επιφυλλίδες και σχολιασμοί. Αίφνης ανακαλύπτουν όλοι την "ελευθερία της τέχνης". Για να μην αντιδράσουν πρωτύτερα, προφανώς ως τώρα η ελευθερία της τέχνης δεν κινδύνεψε από τίποτα άλλο. Ούτε από την εμπορευματικοποίηση, ούτε από τους σπόνσορες, ούτε από τους ημέτερους, ούτε από το κύκλωμα των γκαλερί, ούτε από την ανούσια παραγωγή σαχλών αντιγράφων των διεθνών ρευμάτων, ούτε από τις φιέστες υπό την αιγίδα του κράτους, ούτε από την αυτολογοκρισία των καλλιτεχνών για να ξεκοκαλλήσουν κανένα κοκκαλάκι. Όχι, μόνο ο Καρατζαφέρης απειλεί την ελευθερή τέχνη, η οποία ως γνωστόν ευδοκιμεί στην χώρα μας...
Αν πιστέψουμε όσα διαβάζουμε έπεσε ο ουρανός να μας πλακώσει. Απειλείται η ελευθερία της τέχνης. Οσονούπω βγαίνουν τα τανκς. Στην πραγματικότητα;
α) Ο διοργανωτής της έκθεσης θα περάσει από την τυπική διαδικασία του αυτοφώρου. Δεν θα παραμείνει καμπόσο στην φυλάκα χωρίς δίκη, ούτε θα τον δείρουν ή θα τον ανακρίνουν βιαιώς, όπως τον τυχαίο συλληφθέντα φοιτητή. Μικρή ταλαιπωρία, πολλή διαφήμιση.
β) Η δημιουργός θα επωφεληθεί επίσης της δωρέαν διαφημίσεως. Συνεντεύξεις, αφιερώματα, προοδευτικά ένσημα.
γ) Η υπόθεση θα καταρρεύσει άμεσα στο δικαστήριο.
δ) Η "ελευθερία της τέχνης" θα παραμείνει ως έχει στην Ελλάδα και αλλαχού. Η τέχνη θα είναι ελεύθερη, αρκεί να μην μιλάει. Δηλαδή να μην μιλάει για τα σοβαρά και τα μεγάλα, ιδιαιτέρως δε ενάντια στις κατεστημένες απόψεις. Χαριτωμένα ανώδυνα προοδευτικά σχολιάκια επιτρέπονται.
— Κοινότοποι "ακτιβισμοί". Ο "
καλλιτεχνικός μας κόσμος" και η ανύπαρκτη διανόηση, η οποία δεν λέει να ξεκουνηθεί και να πάρει θέση για τίποτα σημαντικό κοινωνικά, πολιτικά και παγκόσμια, αποφάσισε αίφνης ότι
δεν πάει άλλο. Μάζεψαν υπογραφές, έστησαν ένα ψευτο-ιστολόγιο και οργάνωσαν μια αντι-έκθεση της πλάκας για να συμπαρασταθούν στην καλλιτέχνιδα.
2) Αρκετά πια με τα μικροπολιτικά παιχνίδια
Ο διάολος στην χώρα μας, αν πιστέψει κανείς ό,τι διαβάζει, έχει την μορφή του κ. Καρατζαφέρη. Ή ίσως του κ. Χριστόδουλου. Απ' ό,τι φαίνεται επίκειται ακροδεξιό πραξικόπημα το οποίο θα εγκαθιδρύσει θεοκρατικό καθεστώς, αντάξιο των αυστηρών ισλαμικών κρατών. Όπως
δήλωσε και ο κ. Αλαβάνος: "
Εμείς ως Αριστερά, δίπλα στους διανοούμενους, τους καλλιτέχνες, όλες τις ευαίσθητες δυνάμεις της χώρας μας, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η Ελλάδα να καταντήσει σαν ορισμένα από τα θεοκρατικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής, σε σχέση με το θέμα της ελευθερίας της τέχνης."
Αυτός είναι ο ένας τρόπος να διαβάσεις τα πράγματα.
Ο άλλος είναι να θεωρήσεις πως ξετσίπωτοι ενορχηστρωτές του ΠΑΣΟΚ σε συνεργεία με λακέδες του ΣΥΝ βρήκαν και πάλι ένα βολικό τρόπο να μαζέψουν ψηφουλάκια, αφενός συσπειρώνοτας τον "προοδευτικό" κόσμο θυμίζοντας του "τι σημαίνει δεξιά", και αφετέρου στήνοντας και διαφημίζοντας έναν ισχυρό Καρατζαφέρη για να κόψει από την Νέα Δημοκρατία. Συν τοις άλλοις, κολλάνε έτσι και μερικά "επαναστατικά" ένσημα, αφού η επαναστατικότητα τους περιορίζεται στο να τα βάζουν όχι με τους ισχυρούς, τα διεθνή συμφέροντα, την διαπλοκή κλπ, αλλά με το φαιδρό 3% της ακροδεξιάς στην χώρα μας. Ειλικρινά, και να μην υπήρχε ο Καρατζαφέρης θα έπρεπε να τον εφεύρουν.
Είναι η παλαιά καλή τακτική του κ. Μιτεράν, ο οποίος είχε στήσει και εκμεταλλευτεί το φαινόμενο Λεπέν, με τον ίδιο τρόπο και για τους ίδιους λόγους. Απ' ότι φαίνεται, υπάρχουν ακόμη, 25 χρόνια μετά, χαχόλοι στην χώρα μας που την καταπίνουν αμάσητη. Το χειρότερο; Θεωρούνται "αριστεροί" και "πολιτικοποιημένοι".
Έτσι, μόλις ξέσπασε η υπόθεση με το έργο της κας. Στεφανή, έσπευσαν όλοι να μας ενημερώσουν ότι "
ο καταγγείλας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολιτευτής του καρατζαφέρειου ΛΑΟΣ", όπως το συνοψίζει ο κ. Ξυδάκης. Έτσι, η δημόσια δήλωση ομάδας καλλιτεχνών πάνω στο θέμα, τονίζει:
Η κατάσχεση του έργου και ο θόρυβος που προκλήθηκε στη συνέχεια στην τηλεόραση από τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, μεταξύ άλλων, θεωρούμε ότι συνιστά ευθεία προσπάθεια ελέγχου του συνόλου του δημόσιου λόγου.(Μιλώντας με φίλο δημοσιογράφο που έκανε πρωτογενή έρευνα, ο "καταγγείλας" είναι άσχετος πολίτης, όχι πολιτευτής του ΛΑΟΣ. Το ΛΑΟΣ όμως έσπευσε άμεσα να καλέσει τα κανάλια και να εκμεταλλευτεί την όλη φασαρία. Το ίδιο φυσικά και οι πατρώνες του).
3) Αιδώς, αχρείοι...
Όλοι θυμήθηκαν αίφνης τον μεταξικό νόμο, ο οποίος κατέστησε δυνατή την σύλληψη. Αλήθεια, αυτός ο νόμος δεν ισχύει εδώ και 70 και πλέον χρόνια; Εξάλλου, που ήταν όλοι αυτοί όταν περνούσαν άλλοι, τρισχειρότεροι, νόμοι; Ο τρομονόμος, για παράδειγμα. Πού ήταν όταν συνέβαιναν άλλα, τρισχειρότερα γεγονότα; Μόνο όταν απειλείται από τον μακάριο ύπνο του ο σε γυάλα διαβιών κόσμος της τέχνης και της διανόησης θυμούνται να παρέμβουν; Και ούτε καν σε κάθε τέτοια περίπτωση, παρά μόνο όταν εξυπηρετεί ανώδυνη προβολή και μικροπολιτικά συμφέροντα;
Εκτός αν πιστέψουμε τον κ. Σταύρο Τσακυράκη, καθ. Συνταγματικού Δικαίου, ο οποίος δηλώνει από την
Ελευθεροτυπία:
Πρόκειται για την πλέον προκλητική και παράνομη πράξη που έχει διαπραχθεί εναντίον της ελευθερίας της τέχνης από την πτώση της δικτατορίας μέχρι σήμερα, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξιλέωσης από την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Ο ίδιος σπεύδει να συμπληρώσει, για όποιον δεν κατάλαβε ακόμα:
Οσο για την ενδεχόμενη προσβολή των συμβόλων του κράτους, πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι τα σύμβολα δεν είναι ελεύθερα προς εκφραστική χρήση ορισμένων μόνο πολιτών ή για χάρη ορισμένων μόνον απόψεων. Αν, π.χ., ο Παπαθεμελής ή ο Ζουράρις είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιούν διάφορα σύμβολα για να προωθήσουν τις δικές τους απόψεις, δεν είναι νοητό κάποιοι άλλοι να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια σύμβολα για να προωθήσουν αντίθετες απόψεις.
Αφού λοιπόν οι σκοτεινοί κύκλοι των κ.κ. Ζουράρι και Παπαθεμελή είναι ελεύθεροι (ακόμα; τι κάνει η προοδευτική αστυνομία;) να αναφέρονται στα εθνικά σύμβολα για να προωθήσουν (άκουσον, άκουσον!) τις
δικές τους απόψεις, έτσι θα πρέπει να δεχθούμε ότι η χρήση του εθνικού ύμνου σε συνδυασμό με παλιές τσόντες εν είδει καλλιτεχνικού έργου συνιστά επίσης θεμιτή "εκφραστική χρήση". Αν καταλάβαμε καλά τα συμφραζόμενα του κ. Τσακυράκη, αντιπολίτευση στους κ. Ζουράρι και Παπαθεμελή έκανε η κα. Στεφανή με το έργο της. Ή, γενικότερα, στον περιρρέοντα σκοταδισμό των ελληναράδων κάφρων.
Στο ίδιο αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας, μπορεί κανείς επίσης να διαβάσει ένα κείμενο της κυρίας Γεωργακοπούλου, η οποία
μας θυμίζει:
Οταν ανέλαβε ο Γιώργος Βουλγαράκης το υπουργείο Πολιτισμού έσπευσαν οι καλοθελητές, κυρίως συνάδελφοι που τον είχαν γνωρίσει στη θητεία του σε άλλα υπουργεία, να μας τον καρφώσουν. «Καλό παιδί και ντόμπρο, αλλά από τέχνη δεν σκαμπάζει γρυ».
Κι εκεί που τον περιμέναμε οι καλλιτεχνικοί συντάκτες στη γωνία, μας εξέπληξε ο «άσχετος» με την τέχνη υπουργός. Και τους καλύτερους μάζεψε γύρω του και, κυρίως, τους άκουσε με προσοχή. Και τους καλύτερους διόρισε. Και με μεγάλη άνεση κινήθηκε σε όλους τους χώρους σαν επαγγελματίας πολιτικός που ξέρει να κάνει τη δουλειά του.
Να όμως που της τα χάλασε ο κος. Βουλγαράκης, αφού:
Χωρίς να έχει δει το επίμαχο έργο της Art Athina, έσπευσε να πλύνει τα χεράκια του. Και για πρώτη φορά μάς αποκάλυψε, έστω και διά της αρνητικής οδού, τα γούστα του. «Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι σύμφωνο ούτε με την αισθητική μου ούτε με τις αρχές μου», δήλωσε. Από κοντά και ο Τηλέμαχος Χυτήρης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (...)
Ποιος ζήτησε από τους κ.κ. Βουλγαράκη και Χυτήρη να μας εκθέσουν τις απόψεις τους περί τέχνης; Ακόμα κι αν είχαμε την παραμικρή σχετική απορία -που δεν την έχουμε- κάποια άλλη, πιο ήρεμη στιγμή θα διαλέγαμε για να την ικανοποιήσουμε.
Τι πρέπει να καταλάβουμε από όλα αυτά; Μα ότι ο Υπουργός Πολιτισμού είναι καλό να διορίζει (π.χ τους καλύτερους) και να κινείται "σε όλους τους χώρους σαν επαγγελματίας πολιτικός", αλλά του απάδει να έχει "
απόψεις περί τέχνης". Καλός ήταν ως τώρα ο Υπουργός Πολιτισμού, κατά την κα. Γεωργακοπούλου, αλλά όχι και να έχει απόψη περί τέχνης και να τολμάει να την διατυπώσει. Καλύτερα θα ήταν να οριστεί υπουργός κάποιος με πλήρη αδιαφορία για το άθλημα.
Η επιφυλίδα κλίνει με την συντάκτρια να νουθετεί τρυφερά τον "
τολμηρό αυτό πολιτικό" (sic), Γιώργο Παπανδρέου, να τραβήξει το αυτί του κ. Χυτήρη:
Και κάτι ακόμα. Οταν αποκαθηλώθηκε από το Outlook το έργο του Τιερί ντε Κορντιέ, με τις ευλογίες τού τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, βγήκε ξαφνικά σφήνα και από τα αριστερά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και κατήγγειλε την αποκαθήλωση.
Αν δεν κάνω λάθος, ο τολμηρός αυτός πολιτικός, που διαφώνησε τότε δημοσίως με το κόμμα του, είναι σήμερα πρόεδρός του. Τη δήλωση Χυτήρη την έχει υπόψη του;
Από την
άλλη:
"Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ (ποιό;!) διαμαρτύρεται για όλες τις παραπάνω ενέργειες που μαρτυρούν σκοταδιστική νοοτροπία και πρακτική, ενώ ταυτόχρονα εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας".
Ή, όπως το
θέτει ο κος. Αλαβάνος:
Πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την πορεία σκοταδισμού που βλέπουμε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Εντάξει, το πήραμε το μύνημα.
4) Επί το φιλοσοφικότερον
Αποκαθήλωσι του ανοσιουργήματος.
Αυτές οι εκθέσεις χρησιμεύουν κυρίως ως πλυντήρια χρημάτων - όπλα, ναρκωτικά, δουλεμπόριο, πορνεία κλπ.
Τήν τέχνη τήν ορίζει καί τήν καθοδηγεί η εξουσία. Ο ελεύθερος καλλιτέχνης είναι ένας μύθος. Αν η τέχνη ήταν ελεύθερη, θα τήν απαγόρευαν. Καί θα δολοφονούσαν τόν καλλιτέχνη.
Οταν άρχισε η σύγχρονη δυτική τέχνη στήν ιταλική αναγέννησι, ο καλλιτέχνης ήταν υπηρέτης της εξουσίας, ένα σκαλί πιό χαμηλά από τόν μάγειρα καί τόν σιδερά. Ο δυτικός καλλιτέχνης τότε επαναστάτησε, ζητώντας αποκλειστικά τήν ελευθερία της προσωπικής εκφράσεως, αλλά ποτέ τήν ελευθερία.
-Κύριε! Επιτρέψτε μου να σας υπηρετώ όπως εγώ νομίζω ! Μην υπαγορεύετε όσα πρέπει να κάνω, γιατί εγώ, ελευθέρως, γνωρίζω καλύτερα από σας εκείνο πού εσείς χρειάζεσθε καί επιθυμείτε!
Η σημερινή παγκόσμια κατάντια της τέχνης των κοπράνων, είναι η εικόνα καί τό περιεχόμενο της συνείδησις των σημερινών δυτικών εξουσιών.
Κόπρανα, νεκρά σώματα, σάπιο σπέρμα καί αίμα, προσβολή του ανθρώπινου προσώπου, διαστροφή καί ανωμαλία, ύμνος στόν θάνατο, τήν εξαφάνισι, τήν καταστροφή, τήν βία.
Ο Γκωγκέν ήταν ένας θλιβερός χρηματιστής πού ονειρεύτηκε τήν ελευθερία. Με τήν κατάρα του καλλιτέχνη της δύσις, αναζήτησε τήν ελευθερία μέσα του, καί μέσα στήν τέχνη του, δηλαδή στό τίποτα καί τό κενό.
(-Κύριε! Δέν θέλω πιά να σας υπηρετώ!)
Καί έφυγε στήν Πολυνησία - δηλαδή ξανά μέσα του. Οχι στόν κόσμο, όχι στήν ελευθερία, πού είναι πάντα οι Αλλοι. Ζωγράφησε, αλλά ποτέ δέν βρήκε αυτό πού ζητούσε. Προσπάθησε να αυτοκτονήση.
Στό τέλος πέθανε, αφού προηγουμένως φρόντισε να μεταδώση τήν σύφιλη σ κείνα τα κορίτσια πού ζωγράφιζε απελπισμένα. Εψαχνε τόν παράδεισο καί σκόρπιζε τήν Κόλασι.
Κλασσική ιστορία της Δυτικής Αυτοκρατορίας.
Α.Φ