Δημοσιεύθη:
24.3.06 @ 11:42 μ.μ.
Ετικέτες:




 

Θαύματα και σημεία

51295_1

(Σημ. του Ιστολόγου: Κάπου στο 2001. Στην τηλεόραση παίζει η είδηση για μια εικόνα της Παναγίας που μάτωσε. Ορισμένες σκούρες κηλίδες (αίμα) εμφανίστηκαν πάνω στην εικόνα. Σκηνικό ανάλογο με τα σημερινά. Κάποιοι λένε ότι είναι "φαινόμενο συνηθισμένο που οφείλεται σε λάθος αναλογία των υλικών ζωγραφικής". Ένας συνασπισμένος ζητάει να πάει η εικόνα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξακρίβωση).

Πήγα. Προχθές το βράδυ.

Είναι η εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου στην Κηπούπολη, στην άκρη του απέραντου Περιστερίου - εκεί π αρχίζει η Πετρούπολη, στο βουνό. Τα λέω όλα αυτά γιατί είναι πολύ δύσκολο να την βρης. Είναι ένα μικρό αυθαίρετο - υπόγειο σχεδόν, δίπλα σε συρματοπλέγματα και μπάζα. Πολύ μικρή - στο πλάι ένα μικρό καραγιαπί, η νέα εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, που χτίζεται τώρα. Αυτά επίσης για να χουμε και μιά αίσθησι του μεγέθους.

Ολόγυρα η απέραντη πόλη - είσαι ψηλά εκεί και την βλέπεις όλη ταψί από κάτω σου - κι εδώ ένα τόσο δα ξωκκλήσι, που πρέπει να σκύψης για να μπης. Αυτή η ασήμαντη γωνίτσα είναι που μας μετατρέπει σε μεσαίωνα, καταργεί την λογική, καταστρέφει τον εκσυγχρονισμό, μας βγάζει απ την Ευρώπη κι όλα όσα λένε οι αντιθαυματοποιοί της νεοτάξ. Κι εχουν δίκαιο - ευτυχώς.

Η εικόνα. Δυό είναι οι πιθανότητες. Η κάποιος άνοιξε το γυαλί της εικόνας κι έσταξε αίμα ή κόκκινο χρώμα με το σταγονόμετρο, ή πρόκειται για θαύμα. Αυτά περί φυσικής συμπεριφοράς των υλικών, είναι τρίχες κατσαρές κι αυτό το λέγω γιατί ξέρω. Το ξύλο της εικόνας είναι νεκρό, το μουλιάζουν καιρό σε χημικά πριν το χρησιμοποιήσουν. Μετά το στοκάρουν και ζωγραφίζοτυν πάνω στον στόκο. Τα χρώματα είναι οξείδια μετάλλων και χώματα διάφορα, Το αυγό
χρησιμεύει σαν κόλα. Ακόμα και εικόνες μίας ημέρας, είναι σταθερές, δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να τρέξουν εκ των υλικών υγρά - δεν υπάρχουν άλλωστε. Και η εικόνα αυτή της Παναγίας εχει αγιογραφηθεί πριν από 4 χρόνια. Η θαύμα - σημείον είναι η σωστή λέξι - ή απάτη, διαλέξτε.

Το πιό σπουδαίο.

Ο κόσμος.

Χιλιάδες χιλιάδων.

Εδω δεν υπάρχουν επιλογές. Εδώ υπάρχουν πρόσωπα, όχι αφηρημένα πρόσωπα, αλλά πρόσωπα αληθινά, άνθρωποι, νέοι, γέροι, γριές, άντρες ώριμοι, γυναίκες και κορίτσια φωταγωγημένα. Εδώ δεν υπάρχει λάθος υλικών - τα δάκρυα είναι αληθινά - να ρθουν να τα μαζέψουν οι νεοταξ να τα στείλουν στα Χημεία τους, να μάθουν γιατί πονάει ο κόσμος. Γιατί βλέπει θαύματα και σημεία.

Η ομορφιά όλου του κόσμου εδώ. Σ ενα τοπίο υποβαθμισμένο, τοπίο καταστροφής, μέσα σε συρματοπλέγματα και μπάζα - ο κόσμος διαδηλώνει την πίστη του στο θαύμα. Τους κοιτάς - με την μιζέρια του διανοούμενου που ότι και να κάνη, όσο και να προσπαθήση, μένει έξω, ξένος, ξερός, άνυδρος - και ξάφνου - αν είσαι τυχερός κι εχεις τις πόρτες σου ακόμα ανοιχτές - νοιώθεις αποκαλυπτικά τον λόγο της μεγάλης συγκέντρωσις και τον αληθινό λόγο της δικής σου παρουσίας. Ο κόσμος διαδηλώνει το δικαιωμά του ΝΑ ΒΛΕΠΗ, να επικοινωνή ακόμα και παρά τις απαγορεύσεις της νέας εποχής. Γιατί δεν είναι το θαύμα που τους ενοχλεί, γι αυτό αδιαφορούν, (αλλωστε δεν λένε πως δεν είναι, αλλα ζητούν να το βεβαιώση η Επιστήμη τους, η Χημεία τους, η Εξουσία τους, να μάθουν είπαν το DNA της Παναγίας !) - είναι η ικανότητα των ανθρώπων να βλέπουν το αόρατο, το μη μετρήσιμο, το μη λογικό - αυτό που δεν μπορεί να υποταχθεί στους νόμους τους - αυτό που δεν βομβαρδίζεται - κι είναι αυτή η ελευθερία που τρέμουν και ζητούν την απαγόρευσί της.

Κι ακόμα παραπλεύρως νοιώθεις, πόσο ασήμαντα είναι τα σχέδια των της νεοτάξ, μιά ψεύτικη κρούστα που αν την ξύσης με το νύχι σου, προβάλει από κάτω αυθεντικός, ο αρχαίος, αθάνατος, αιώνιος κόσμος. Ο κόσμος των αληθινών ανθρώπων. Που επιμένουν ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ θαύματα, παρα την γενική απαγόρευσι.
Α. Φαρμάκης

13 σχόλια:

Είστε σπουδαίος, γνωμοδότα - και το αστέρι μου πάλι στο στόχο (στον αληθινό, όχι το στημένο σκηνικό των αφεντικών).

(Μπας και είδες εκείνη την εκπομπή εκείνου του γελοίου του Λοβέρδου με τις κατίνες που έκαναν επίδειξη ημιμάθειας και ανοησίας και το θυμήθηκες;)


Και Χρόνια πολλά, μέρα που ’ναι.


Οἱ ἴδιοι ἄνθρωποι πολεμοῦσαν τὸ ᾿21· τότε ποὺ γίνονταν ἀκόμη θαύματα.

Χρόνια Πολλά.


Ποιοι είναι αυτοί οι νεοταξίτες τέλως πάντων; Ποιος τους εκφράζει; Η παγκόσμια αυτοκρατορία, οι ΗΠΑ ; Ο πρόεδρος Bush πάντως μάλλον πιστεύει στα θαύματα και στις υπερβατικές δυνάμεις, αφού,οπώς δηλώνει και ο ίδιος , του μιλάει ο Θεός. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2921345.stm.

Αυτό το θαύμα το πιστεύετε;


Ξέρεις, Στάθη, η μόνη γνωστή εξουσία στην οποία μίλησε ο χριστιανικός Θεός, είναι οι φαρισαίοι κι οι γραμματείς που Τον καταδίκασαν. Δε νομίζω να άλλαξε τωρα συνήθειες.

Βεβαίως, στο μεταξύ πολλοί χρησιμοποίησαν τον Θεό ως άλλοθι στα εγκλήματά τους - προβλέπεται στην Αποκάλυψη αυτό, με σαφή την εντολή της επανάστασης και της σφαγής των εξουσιαστών επί δύο.


mirandolina όταν αρχίσει κανείς σε θαύματα , αναρωτιέμαι ποιο είναι το όριο. Αν κάτι δεν αποδυκνείεται από τη λογική ο καθένας μπορεί σχυριστεί ο,τιδήποτε.
Αν κάποιος επιμένει να πιστεύει πως μερικές κόκκινες σταγόνες σε μια εικόνα είναι το αίμα της Παναγίας, και χλευάζουμε αυτόν που ζητάει τη χημική ανάλυση , μπορούμε να ισχυριστούμε πλεόν τα πάντα. Μπορεί κάποιος να βάλλει δύο σταγόνες βυσινάδα στη φωτογραφία του παπόύ του και να ισχυριστεί πως ήταν άγιος, ο θεός ή οτιδήποτε άλλο.
Ποιο είναι το κριτήριό σου , αν όχι ο ορθός λόγος; Αυτό που λες περί χριστού και φαρισαίων προέρχεται από τα ευαγγέλια. Το κοράνι μπορεί να λέει κάτι άλλο για το Θεό, οι βέδες κάτι άλλο.
Εσύ πως επιλέγεις; Απλά με συναισθηματικά κριτήρια, αγαπάς αυτό που έμαθες όταν ήσουν μικρός.


Και συμπληρώνω. Αυτό που είπα με το 1ο comment ήταν πως οι νεοταξίτες δεν έχουν κανένα μα κανένα πρόβλημα με την πίστη. Μάλλον οι σκεπτικιστές είναι το πρόβλημα τους.


Στάθης έφα:

mirandolina όταν αρχίσει κανείς σε θαύματα , αναρωτιέμαι ποιο είναι το όριο. Αν κάτι δεν αποδυκνείεται από τη λογική ο καθένας μπορεί σχυριστεί ο,τιδήποτε.

Αν κάποιος επιμένει να πιστεύει πως μερικές κόκκινες σταγόνες σε μια εικόνα είναι το αίμα της Παναγίας, και χλευάζουμε αυτόν που ζητάει τη χημική ανάλυση , μπορούμε να ισχυριστούμε πλεόν τα πάντα. Μπορεί κάποιος να βάλλει δύο σταγόνες βυσινάδα στη φωτογραφία του παπόύ του και να ισχυριστεί πως ήταν άγιος, ο θεός ή οτιδήποτε άλλο.

Ποιο είναι το κριτήριό σου , αν όχι ο ορθός λόγος;


Ο κόσμος ανέκαθεν πίστευε σε θαύματα και σημεία, όλοι οι πολιτισμοί. Όλοι είχαν όρια, δεν /αρχισαν ξαφνικά να πιστεύουν στα πάντα.

Γιατί; Επειδή η πίστη δεν είναι απλά ιδιωτική υπόθεση, όπως η τρέλα.

Όσο για τα υπόλοιπα ερωτήματα σου, αν είσαι χριστιανός επιλέγεις με βάση την αποκάλυψη της αληθείας, όχι με βάση την λογική.


BFO said:

Ο κόσμος ανέκαθεν πίστευε σε θαύματα και σημεία, όλοι οι πολιτισμοί. Όλοι είχαν όρια, δεν /αρχισαν ξαφνικά να πιστεύουν στα πάντα

Συμφωνώ , αλλά τα όρια τα έβαζε πάντα η επιστήμη. Αυτό που παλιά θεωρείτο θαύμα, και δεν υπήρχε επιστημονική εξήγηση, σήμερα εξηγείται. Πριν από 300 χρόνια , αν κάναμε αυτό το διάλογο στον πλάτανο της πλατείας του χωριού μας, αυτός θα ήταν κάπως έτσι:

-BFO: πως εξηγείς επιστημονικά τον κεραυνό;

-stathis: δεν μπορώ να τον εξηγήσω επιστημονικά

- BFO: Είδες; Θαύμα, σημείο από το Θεό!!!


BFO said:

Όσο για τα υπόλοιπα ερωτήματα σου, αν είσαι χριστιανός επιλέγεις με βάση την αποκάλυψη της αληθείας, όχι με βάση την λογική

Και πως επιλέγεις να είσαι χριστιανός;


Ανακάλυψα το θέμα πολύ καθυστερημένα και χαίρομαι που βλέπω κατατεθημένο ένα τέτοιο έργο βλακείας του συντάκτη του: Από δω τα συγκινημένα πλήθη πιστών (καλοί!), από κει η νέα τάξη (κακοί!)

Τα πιστά πλήθη, μύγες επί κοπράνων, χρυσίζοντα πολύβουα έντομα, τάζουν υπακοή και καταβολή χρήματος, υπόσχονται να παραδώσουν την ψήφο εκεί που θα τους πει ο αργόσχολος μαυροντυμένος...

Η "νέα τάξη" με το μεγεθυντικό φακό της επιστήμης, αυτοί που εξαφάνισαν τις επιδημικές ασθένεις και μείωσαν τάματα και δωρεές στο παγκάρι των χασομέρηδων, αυτοί που έκαναν ελκυστική την παρούσα ζωή και ακύρωσαν το γόητρό της άλλης (ανύπαρκτης) ζωής, αυτοί που δίνουν τη δυνατότητα να μπαίνουμε στο Ιντερνετ και να μαθαίνουμε για τα "θαύματα" που επινοεί το ιερατείο του θεού της ερήμου.

Και από δίπλα οι προπαγανδιστές όλης αυτής της αθλιότητας που όλο και κάποιο μερίδιο θά έχουν στα έσοδα - κανείς δεν ξευτελίζεται, έστω και ανώνυμα, με αυτό τον τρόπο!

ΥΓ: Πάντως, κάποτε νέα τάξη ήταν οι άπλυτοι και αγράμματοι από την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη που έκαιγαν και σκότωναν στο όνομα του Κυρίου... Τους αξιοποίησε ο ρωμαϊκός στρατός και τους έκανε εξουσία. Άσε λοιπόν να γίνει και η τωρινή "νέα τάξη" εξουσία, αφού αποτελεί ιστορική νομοτέλεια αυτή η εξέλιξη! Στους χαμένους είναι ο συντάκτης του κειμένου...


Γιατὶ ὑβρίζει καὶ ξεφωνίζει σὰν κακιασμένη καρακάξα ὁ ἀνωτέρῳ ὑστερικὸς «s.frang»; Πῶς τολμᾷ νὰ ὁμιλεῖ περὶ ἀνοιχτοῦ πνεύματος καὶ ἐπιστήμης ἕνας τόσο στενόμυαλος φανατικὸς ποὺ ἀντιμετωπίζῃ ὁτιδήποτε εἶναι ἀνήμπορος νὰ κατανοήσῃ, μὲ κραυγές, ἀφορισμούς, ὕβρεις καὶ συκοφαντίες; Ὁ ἄνθρωπος χρειάζεται ψυχίατρο!


"μύγα επί κοπράνων" Καλλίμαχε, έγραψα ήδη εισαγωγικά πού ανήκεις!
Τυχαία ξαναείδα αυτό το παλιό σχόλιό μου.